BEBA: Duboko u maternici, dijele se male stanice nevjerojatnom brzinom. Sada je embrio veličine malog sjemena sezama (nešto veći od jednog milimetra) i još ne nalikuje ljudskom biću. Stanice embrija se u ovom tjednu dijele na tri sloja – endoderm, mezoderm i ektoderm, od kojih će se kasnije formirati različiti organi ljudskog tijela.

Iz unutrašnjeg sloja (endoderma) nastat će pluća, crijeva i prvobitni urinarni sistem, kao i tirodina žlijezda, jetra i gušterača. Od srednjeg sloja (mezoderma) formirat će se srce (ovaj tjedan ono će početi kucati), krvožilni sistem, kosti, mišići, hrskavica, spolni organi i bubrezi. Treći sloj (ektoderm) će biti odgovoran za razvoj živčanog sustava, kože, kose, mliječnih i znojnih žlijezda kao i zubića.

Prvobitna posteljica i pupčana vrpca koje bebi dovode hranu i kisik počinju funkcionirati.

MAMA: Osim izostanka mjesečnice, ovaj tjedan možete primijetiti i prve nelagode koje donosi trudnoća - umor, promjene u osjećajima mirisa i ukusa, često mokrenje i napetost u grudima. Također, možda ćete imati mučninu, ali je veća vjerojatnost da ćete je osjetiti tek za nekoliko tjedana.

Ljudi oko vas još uvijek ne primjećuju bilo kakav znak dramatičnih promjena koje se zbivaju u vama.

Ako ste vježbali prije trudnoće slobodno nastavite jer vježbanjem razvijate snagu i izdržljivost koja će vam biti potrebna da se izborite sa sve većom težinom, ali i sa fizičkim naporom kada dođe vrijeme za porođaja. I na kraju, poslije porođaja ćete svakako lakše povratiti svoju liniju ako budete vježbali tijekom trudnoće. Odlučite se za laganiju aktivnost, prilagođenu vašem drugom stanju i uživajte. Šetnja i plivanje su dobar izbor za sve trudnice.

Tate, postoji mnogo načina da sudjelujete u trudnoći partnerice – čak i ovako rano.

Što vam je činiti?

  • Mogli biste patiti zbog usporene probave ili zatvora. Kupite Donat-Mg i pijte ga toplog ujutro natašte kako biste je pokrenuli.
  • Izbjegavajte alkohol. Alkohol u trudnoći nije dozvoljen jer i male količine mogu utjecati na razvoj bebe.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 5. do 8. tjedna trudnoće!