BEBA: Tijelo bebe sada postaje razmjerno veliko u odnosu na glavu. Ona je sada samo trećina bebinog tijela. Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza. Formirali su se otisci prstiju. Vene i organi su sada jasno vidljivi kroz bebinu još uvijek prozirnu kožu. Ona sada može pomicati ruke i prstiće, može se smiješiti, mrštiti i sisati svoj palac.

Ako nosite djevojčicu u njenim jajnicima je sada nešto više od dva milijuna jajašaca.

Vaša beba je dugačka skoro 76 mm (veličina breskve), a teška je oko 28 grama.

MAMA: Ovo je posljednji tjedan prvog tromjesečja i rizik od spontanog pobačaja je značajno manji u odnosu na početak trudnoće.

Vaše dojke su i dalje vrlo osjetljive i uvećane. Iako je porođaj mjesecima daleko, one već sada mogu proizvesti pokoju kap kolostruma - visokohranjivog prvog mlijeka kojim će se beba hraniti prvih par dana po rođenju (prije pojave prvog mlijeka).

Mnogi parovi u ovom razdoblju primjećuju pojačanju želju za seksom.

Što vam je činiti?

  • Razgovor sa ginekologom. S ciljem da budete sigurni u "normalan" tijek svoje trudnoće, saznajte koje sve testove treba napraviti i zbog čega se pojedini rade, što oni pokazuju i koje su njihove normalne vrijednosti. Ako vam nešto nije jasno, ne ustručavajte se pitati. Liječnici za to i služe da vam odgovore na pitanja o zdravlju.
  • Kutak za bebu. Ovo je idealno vrijeme za preuređivanje i sređivanje doma. Razmislite je li vaš stambeni prostor pogodan za bebu i imate li mogućnost bebi osigurati zasebnu sobu. Ako je to nemoguće, odvojite neki kutak vaše sobe koji će biti namijenjen novom članu obitelji! Sada je vrijeme da planirate i realizirate svoje zamisli i da renovirate dom pred dolazak prinove.
  • Roditeljstvo. Porazgovarajte sa svojim partnerom o roditeljskim ulogama. Za početak, pokušajte kreativnu igru pisanja: svako od vas neka napravi dvije liste, jedna s nazivom „moja majka uvijek...“ a druga „moja majka nikada...“, a zatim isto napravite s nazivom „moj otac uvijek/nikada“. Kada to ispišete razgovarajte i zajedno odlučite koje modele ponašanja poštujete, a koje biste htjeli promijeniti kod odgoja vašeg djeteta.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 13. do 16. tjedna trudnoće!