BEBA: Beba je sada dugačka 10 cm od glave do stražnjice, a teška oko 70 grama. Nastavlja se fini razvoj bebine kože, koja je u ovom razdoblju tanka i prozirna. Lanugo dlačice su prekrile tijelo, obrve su izraženije, a počinje rasti i kosica.

Beba se zabavlja gurajući plodovu vodu kroz nos i gornje respiratorne organe, što potpomaže razvoju njenih pluća. Djetetu rastu i jačaju noge, a zglobovi su sve pokretljiviji. U ovom razvija se razvija i osjet okusa.

Iako su joj kapci i dalje čvrsto zatvoreni, beba može primijetiti promjene svijetlosti. Možda ćete ovaj tjedan saznati nosite li dječaka ili djevojčicu! (Nemojte se previše razočarati ako to i dalje ostane tajna - vidljivost spola zavisi od jasnoće slike, ali i od položaja bebe.)

MAMA: Sada imate vidljiv dokaz da čekate bebu - vaš trbuh se jasno ističe! Vjerojatno ste dobili oko 2 kg i krajnje je vrijeme da počnete nositi odjeću za trudnice.

U ovom razdoblju se mogu javiti i neki neočekivani simptomi. Hormonske promjene i povećan protok krvi kroz sluznicu mogu izazvati curenje nosa. Ova pojava je toliko česta u trudnoći da je nazivaju i „trudnički rinitis“. Krvarenja iz nosa se, također, mogu javiti i to uslijed širenja krvnih žila u nosu. Ako primijetite da vam je vaginalni iscjedak poprimio boju i miris koji nisu uobičajeni, potražite savjet ginekologa. U trudnoći su česte vaginalne, kao i infekcije mokraćnih kanala.

Sada se kod vas i vašeg partnera može javiti i nervoza zbog pretjerane brige za bebino zdravlje, kao i strah od promjena koje vas očekuju.

Što vam je činiti?

  • Amniocenteza. Ako ste stariji od 35 godina ili ako u vašoj porodici postoje slučajevi opasnih nasljednih bolesti, razgovarajte sa svojim ginekologom o amniocentezi. Ova pretraga kojom se otkrivaju genetske anomalije, primenjuje obično između 14. i 18. tjedna trudnoće. Ako ste nervozni u iščekivanju rezultata, trebate znati da većina žena na kraju dobije dobre vijesti o bebi – što donosi oslobođenje od briga. Amniocentezom se osim raznih anomalija, sa sigurnošću određuje i spol djeteta.
  • Radosna vijest. Sljedeći tjedan je idealan da "objavite" svoju trudnoću. Ako odlučite da vijest ipak još malo odložite, ne zaboravite da ona još dugo neće moći biti tajna - odat će vas trbuščić.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 13. do 16. tjedna trudnoće!