Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

21. tjedan trudnoće

 odmaranje u trudnoći

BEBA: Bebini lepršavi pokreti sada se pretvaraju u prave udarce! Iako ih osjećate samo povremeno, nemojte misliti da beba ostatak vremena miruje. Bebe obično postaju izrazito aktivne baš onda kada se vi najviše želite odmarati - uvečer.

Vaša je beba sada teška oko 350 grama i dugačka oko 26 cm. Još izgleda sitno, tek se u narednom razdoblju očekuje povećanje njene težine.

Na jeziku bebe sada se stvaraju regije koje su zadužene za ukus. Očni su kapci još uvijek lagano slijepljeni i zatvoreni, ali njene obrve i trepavice nastavljaju rasti. Ako nosite djevojčicu, počinje se oblikovati njena rodnica.

MAMA: Vaša je trudnoća sada očigledna, struk je nestao, ali se vjerojatno osjećate predivno! Tijelo se manje ili više priviklo na trudnoću i vi ste emocionalno stabilniji. Međutim, u ovom razdoblju mogu se pojaviti i neke neugodnosti:

Akne. Vaša koža se sada vjerojatno isčistila, ali zbog povećane proizvodnje masnoće mogu se pojaviti akne. Umivajte se nježnim sapunom ili sredstvom za čišćenje lica dva puta na dan i koristite šminku i kreme bez ulja. Ne uzimajte oralne lijekove protiv akni (neki su pogubni u trudnoći) i ne koristite proizvode koji se nanose lokalno bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Proširene vene i kapilare. Kako trudnoća odmiče, raste pritisak na vene u nogama. Vjerojatnost da dobijete proširene vene su veće ako ih već ima netko u vašoj obitelji. Također, pogoršavaju se sa svakom sljedećom trudnoćom i godinama. Da bi spriječili ili ublažili proširene vene, nosite specijalne trudničke čarape sa steznicima, vježbajte svaki dan, protežite noge i stopala kad god je to moguće, spavajte na lijevoj strani i nosite trudnički pojas. Sjedenje prekriženih nogu ili višesatno stajanje mogu samo pogoršati stanje. Na nogama ili licu možete primijetiti i kapilare (grupa tankih krvnih žila na površini kože). Iako mogu biti neugledne, ove kapilare ne uzrokuju neke komplikacije i obično nestaju nakon porođaja.

Pojačano znojenje. Zbog dodatnog "tereta" koji stalno nosite sa sobom, možda ćete se znojiti više nego obično.

Što vam je činiti?

  • Odmarajte se, šećite, družite s prijateljima. Kako vrijeme odmiče mogli biste se ulijeniti, a kasnije, kada se beba rodi, možda nećete imati toliko vremena za sebe. Zato je ovo pravo vrijeme za uživanje.
  • Napravite listu darova za bebu. Čak i ako vam se ne sviđa ideja o naručivanju određenih darova, obitelj i prijatelji će uskoro sami pitati što želite ili vam treba. Ako imate popis, točno ćete znati što naručiti.

Najnovije

Najpopularnije