'Kad kažete da ne možete osjetiti povezanost s djetetom, svi vam tvrde: Pa kakva si ti to majka?, umjesto da vam pomognu', rekla je glumica Gwyneth Paltrow, koja je i sama oboljela od poslijeporođajne depresije nakon što je rodila drugo dijete, sina Mosesa. 'Nisam osjećala povezanost ni sa kim. Bila sam kao zombi, robot, odvojena od svega i nisam imala ni trunku majčinskog nagona', izjavila je 39-godišnja Paltrow u emisiji Razgovor s Amandom de Cadenet na američkoj televiziji. Prva trudnoća i rođenje kćerkice Apple prošli su u najboljem redu pa Paltrow nije mogla shvatiti što joj se događa, sve dok joj nije jednog dana suprug Chris Martin rekao kako misli da pati od depresije i da joj treba liječnička pomoć. 'Bila sam užasnuta, posramljena. Ne, ne, tvrdila sam. Ali onda sam malo istražila simptome i shvatila sam: O da, to je to', javno je priznala američka glumica. Odlučila je javno progovoriti o bolesti jer vjeruje da će tako pomoći mnogim ženama koje se suočavaju s istim problemom, a možda u svojoj okolini ne nailaze na razumijevanje.

slavne-mame-progovorile-o-svom-baby-bluesu
Gwyneth Paltrow: bona nit des de les muntanyes de Barcelona. Poma, Moisčs i jo, Image: 287916294, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Među prvim celebrity mamama koje su otvoreno progovorile o toj bolesti bila je glumica Brooke Shields koja je napisala knjigu o svojoj borbi s depresijom nakon rođenja prve kćeri, Rowan Francis, 2003. Zvijezda serije Lipstick Jungle u knjizi je opisala kako je tonula u melankoliju i kako je ama baš ništa nije moglo razveseliti, čak ni smiješak djeteta, a onda je ta utučenost narasla do neslućenih razmjera. 'Bila je to zapanjujuće golema tuga i činilo mi se da nikad neće proći', napisala je Shields koja je tako ozbiljno oboljela da je razmišljala o samoubojstvu pa čak i o tome da naudi vlastitom djetetu. Kad je napokon potražila stručnu pomoć, liječnik je depresiju pripisao ne samo hormonalnim promjenama karakterističnim za trudnoću i porođaj nego i stresu zbog umjetne oplodnje i ranijeg pobačaja te činjenici da je Shields samo tri tjedna prije nego što je rodila izgubila oca. Uz psihoseanse prepisao joj je antidepresiv Paxil koji joj je, kako je sama rekla, spasio život, ali navukao na nju i gnjev kolege Toma Cruisea, okorjelog pristaše scijentološkog učenja koje ne priznaje ni psihologiju, ni psihijatriju, niti bilo kakve lijekove. Mogla se izliječiti i vitaminima, izjavio je Cruise uz komentar da su antidepresivi opasni i neodgovorni, na što mu je Shields javno odgovorila neka se on lijepo drži borbi s vanzemaljcima, a njoj i ostalim majkama prepusti borbu s poslijeporođajnom depresijom, s kojom, valjda, ipak imaju više iskustva nego on. Kasnije joj se Cruise, navodno, iskreno ispričao, a ona ispriku prihvatila.

slavne-mame-progovorile-o-svom-baby-bluesu
New York, NY - 03/13/16 Brooke Shields, with daughters Rowan Henchy (12 years old), and Grier Henchy (9 years old) shopping in the West Village and then walking her dog -PICTURED: Brooke Shields, Rowan Henchy, Grier Henchy -, Image: 277169461, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Startraks

Lisa Marie Presley, i sama pripadnica Scijentološke crkve, tvrdila je da se ona od depresije izliječila isključivo uzimajući vitamine, ali mnoge druge zvijezde ipak su pribjegle psihološkoj pomoći i medikamentima. Glumica Courteney Cox priznala je da joj je, kad je nakon rođenja kćerkice Coco, 2004. godine oboljela od depresije, od najveće pomoći bili preparati s progesteronom. 'Imala sam ozbiljnih problema, ne odmah nakon porođaja, nego kad je Coco navršila šest mjeseci. Nisam mogla spavati. Srce mi je tuklo kao ludo. Katkad sam razmišljala o tome da autom sletim u provaliju. Liječnik mi je rekao da su mi hormoni sasvim poremećeni', rekla je Monica iz Prijatelja kojoj je, osim hormonalnih preparata, pomogla i najbolja prijateljica Jennifer Aniston, kuma male Coco.

Pomoć partnera, obitelji i/ili bliskih prijatelja potrebna je svim mladim mamama, ali majkama koje pate od poslijeporođajne depresije podrška okoline osobito je važna pa stručnjaci savjetuju da, prepoznate li prve simptome depresije, bez oklijevanja zamolite bliske osobe da vam povremeno pričuvaju dijete. Tako ćete dobiti priliku da katkad prošećete sami, odete na kavu s prijateljicom ili provedete neko vrijeme nasamo s partnerom da biste bar nakratko zaboravili na brige i odgovornosti majčinstva. Jer koliko god ste željeli dijete, realnost s kojom se suočavate kao novopečena majka često se drastično razlikuje od onog o čemu ste sanjali: dijete je možda cendravo, kuća neuredna jer ne stižete ništa, a vi neispavani i tako umorni da se ne možete ni počešljati.

slavne-mame-progovorile-o-svom-baby-bluesu
Courteney Cox and Coco Arquette are seen May 3, 2016 Job: 160503RZ7 Los Angeles, CA, Image: 283350387, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Glumica Amanda Peet silno je željela dijete i u trudnoći je bila euforična od sreće. Ali kad je malena Frances Pen 2007. došla na svijet, Amanda je umjesto blaženstva osjećala strahovit umor i bila je nevjerojatno neispavana, a majčinstvo je nije ni izdaleka onako ispunjavalo kako je očekivala. Želim biti iskrena i to priznati jer mi se čini da se i dalje smatra sramotnim ako niste sto posto sretni kao majka, kaže 40-godišnja Amanda. Osim preporuke da spava kad god spava i beba, možda je najvažniji savjet mladoj mami da ne traži od sebe previše, da ne pokušava biti savršena majka koja bez muke svladava sve zahtjeve majčinstva – jer to je nemoguće.

Glumica Bryce Dallas Howard tako se do besvijesti mučila s dojenjem iako joj je to bilo bolnije od porođaja, a zapravo joj se činilo da je očajna majka, pa je to pod svaku cijenu htjela sakriti. 'Prisiljavala sam se raditi sve da bi moj sin pio samo i isključivo moje mlijeko, bez dodataka. Gotovo nisam spavala jer sam ili dojila ili se izdajala, a ništa od toga nikako mi nije polazilo od ruke', napisala je Bryce koja je svako malo imala napadaje plača, ali svoje stanje ipak je uspijevala sakriti od okoline – sve dok je jedan dan prijateljica nije našla kako jeca na podu sobe u kojoj je njezin, danas petogodišnji sin, Theo spavao u kolijevci. Dijagnosticiran joj je težak oblik poslijeporođajne depresije, ali uspjela se izliječiti razgovorima s psihoterapeutom i grupnom terapijom s ostalim majkama.

I Victoria Beckham je priznala da je stalno plakala nakon što je rodila prvog sina, Brooklyna. Tri mjeseca nisam skidala trenirku, plakala sam majci, sestri, plakala sam kad sam bila sama… Vjerojatno je to bila neka vrsta poslijeporođajne depresije. Nisam uopće izlazila iz kuće, rekla je Victoria. Dok je otmjena Spajsica plakala samo tri mjeseca, pjevačica Alanis Morissette od depresije je patila punih 15 mjeseci nakon što je krajem 2010. rodila sina Evera Imrea. 'Rodila sam kod kuće, a porođaj je trajao 25 sati i jako me izmučio. Nakon toga je uslijedila depresija koja me zapanjila jačinom i trajanjem. Inače sam sklona depresiji, ali ovaj put sam osjećala tjelesnu bol. Boljelo me sve – udovi, leđa, prsa, glava – i tako 15 mjeseci. Činilo mi se da sam premazana katranom i da mi za sve što radim treba 50 puta više snage. Željela sam plakati, ali nisam ni to mogla, samo sam očajavala', ispričala je Alanis koja se sad, nakon liječenja različitim terapijama, oporavila i napokon uspostavlja duboku vezu sa sinom.

slavne-mame-progovorile-o-svom-baby-bluesu
July 10, 2012 - Berlin, Berlin, Germany - Alanis Morissette performs at Zitadelle Spandau, Berlin, Image: 137915211, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Tekst: Primaljski vjesnik, svibanj 2015

Foto: Profimedia