Tonus ili napetost materničnog mišića očituje se u obliku amplituda i mjeri se prema tlaku u maternici. U mirnom stanju tonus mišića (tzv. bazalni tonus) iznosi od 1,3 do 1,6 kilopaskala, a za vrijeme normalne kontrakcije penje se do 7,9 kPa ili više. Kada tonus prijeđe 3,3 kPa, trudnica osjeća bol i kontrakcija se može napipati. Razmak između kontrakcija naziva se stankom i služi za oporavak i odmor krvnih žila stijenke maternice jer se tijekom kontrakcija smanjuje dotok krvi. Aktivnost maternice može se utvrditi kliničkim pregledom ili primjenom kardiotokografije (CTG) i ultrazvuka, čime je omogućeno precizno mjerenje.

Kako reagirati za vrijeme trudova?

Kada osjetite prve trudove, pokušajte se na njih ne osvrtati previše. Nastavite s uobičajenim aktivnostima ili odspavajte kako biste imali snage za ono što slijedi.

Kad bolovi postanu takvi da ih više ne možete ignorirati, prihvatite ih i prepustite se valovima trudova. Pomislite kako ste svakom kontrakcijom jednim korakom bliži rođenju svoje bebe. Svaki trud ima svoj zadatak. Zamislite kako se bebina glavica upire o ušće maternice, zamislite kako se ono otvara, zamislite kako se vaša beba postupno spušta...

trudovi

Važno se usredotočiti na učestalost kontrakcija. Pomoću sata mjerite njihov ritam: udaljenost (od početka jedne kontrakcije do početka sljedeće) i trajanje (od početka do kraja kontrakcije). Prvi se trudovi uglavnom javljaju u nepravilnijim razmacima, svakih 20-30 minuta i traju 10-30 sekundi. Kako vrijeme odmiče, kontrakcije postaju sve češće, svakih pet minuta i traju od 50 do 60 sekundi. Ako vodenjak do tada još nije puknuo, to je pravo vrijeme za odlazak u rodilište.

Kod prvorotkinja to prvo porođajno doba ili doba otvaranja obično traje 10-12 sati, a sljedećim porođajem skraćuje se na prosječno 5-8 sati. U trenutku potpunog otvaranja trudovi će biti najjači, najduži i razmaknuti tek dvije minute ili manje.

Nemojte razmišljati o tome koliko već dugo imate trudove ili koliko je sati porođaja još pred vama. Usredotočite se na sadašnjost: nailazi trud, osjećam kako bol raste, osjećam kako se smanjuje, ne boli me više... To vrijeme iskoristite da se opustite: dišite smireno i odmorite se.

Trudovi su najjači u drugoj porođajnoj fazi ili tijekom istiskivanja djeteta, kada se javlja i refleksno stezanje trbušnih mišića i ošita. Nekoliko minuta nakon izgona ploda, javljaju se slabiji trudovi za istiskivanje posteljice, koje će trajati oko 20-30 minuta. U toj fazi nove majke više toliko ne primjećuju bol jer su preplavljene potpuno novim emocijama koje je u njima pobudio dugoočekivani susret s bebom. To je trenutak koji briše moguće bolno iskustvo porođaja. Kontrakcije će trajati i nakon porođaja, osobito tijekom prva dva sata kada se tijelo počne vraćati u normalu: krvne žile oko maternice sužavaju se, a maternica se stišće i očvršćuje.

Foto: Profimedia