Moguće je sjećati se svog porođaja kao nezamjenjivog i božanstvenog iskustva, izbaciti iz svijesti uobičajenu rečenicu među mamama: “Kad vidiš svoju bebu, kad sve bude gotovo, zaboraviš koliko je nesnošljivo boljelo.” Naime, iskustvo porođaja, suprotno onome što često slušate, nije i ne mora biti kao ono s filmskih platna: popraćeno medicinskim osobljem koje nekontrolirano trči po salama, reflektorskim svjetlima kao da ste na audiciji za superzvijezdu, priključivanjem na bezbroj aparata, infuziju i drip, urlicima pri svakom trudu i horor grimasama. Vrijeme je da se porođaji prestanu mjeriti količinom bola koji osjećate i da vaš porođaj, posve prirodno, bude gotovo bezbolan, miran, ono što i treba biti – trenutak kada na svijet donosite još jedan život. Zašto biste zaboravili ijedan detalj toga predivnog događaja? Zašto se ne biste hvalili time kako ste imali idealan i posve prirodan porođaj uz podršku kakvu svaka majka zaslužuje?

Dobra vila porođaja

U svojoj prvoj trudnoći Branka je bila sigurna u jedno: željela je da dan kada njena beba dođe na svijet bude najbolji što može biti i odbijala je ono što većina budućih mama prihvaća – da porođaj ne mogu proći samostalno bez intervencija medicinskog osoblja. Naravno, medicinsko osoblje uvijek je dobrodošlo, no od trudnoće do prvih dana oko sebe ćete imati cijelu malu bolnicu – ginekologa i medicinsku sestru koji trudnoću vode, u rodilištu drugog liječnika, nekoliko primalja (ako dođete na smjenu, bit će ih i više) i konačno patronažnu sestru. Mogućnost da tijekom cijelog procesa uza se imate osobu uz koju se osjećate ugodno i sigurno, u koju imate povjerenja, koja vas ohrabruje, razumije i sluša, daje vam korisne savjete i informacije te je dobri duh vaše trudnoće i porođaja – trebali biste objeručke ugrabiti.

“Htjela sam imati potporu nekog tko ima iskustva s trudnoćom i porođajem, nekog s kime mogu razgovarati i tko me najbolje može razumjeti, a po mom mišljenju to je bila doula.”

Doula i medicinsko osoblje ruku pod ruku

Imati doulu na porođaju, ne znači odbiti medicinsko osoblje. Doula nije nužno medicinski obrazovana, niti je to njezina zadaća na porođaju. Doule su gotovo uvijek laikinje, educirane da budu siguran oslonac budućoj majci. “Dobrobiti uključenosti doule u skrb za majku i dijete brojne su. One se ne odnose samo na porođaj nego i na emocionalno, psihičko i fizičko zdravlje majke i djeteta, a postoje dobrobiti i za zdravstveni sustav. Smanjenje stope carskog reza, kraće trajanje porođaja, niža stopa primjene epiduralne analgezije, povećanje stope prirodnih vaginalnih porođaja (bez anestezije, sintetskog oksitocina, lijekova protiv bolova ili vakuum ekstrakcije), majčino veće zadovoljstvo porođajem i bolje emocionalno stanje te veća stopa uspješnosti dojenja samo su neke od dobrobiti potvrđenih u istraživanjima. Sve navedeno donosi koristi zdravlju majke i djeteta, a samim time i zdravstvenom sustavu”, govori nam Vedrana, doula koja je svojom osobnošću i potporom pomogla desecima mama u Hrvatskoj da na najljepši način donesu svoju dječicu u rodilištu te iskustvo porođaja pamte i prepričavaju svaki predivan detalj. U mnogim hrvatskim rodilištima liječnici i primalje podržavaju koncept pratnje na porođaju, bilo da je riječ o partneru, majci, sestri ili prijateljici. Svjetska i hrvatska znanstvena istraživanja pokazuju da su porođaji na kojima žene imaju pratnju brži, lakši i bezbolniji, pa postoji izreka kako je doula lijek i bilo bi neetično ne koristiti je. “Porođaj nije mjesto za borbu (rodilji ne treba adrenalin koji produžava porođaj), pa nekad doula mora govoriti u ime žene i to je vjerojatno najveći izazov”, kaže Irena Cesar Vičar, trostruka mama i doula.

Doula VS baka ili suprug

U rodilištima u Hrvatskoj, nakon dugog niza godina kad su žene rađale same uz asistenciju medicinskog osoblja, otvorila se prilika da na porođaju kao podrška sudjeluje još jedna, samo jedna, osoba s kojom je rodilja bliska. Obično to bude baka ili suprug, koji nastoje biti oslonac majci koja rađa. No buduća baka i budući tata tada i sami prolaze kroz vodopad emocija, od želje da vam pomognu, preko brige i silnog straha, katkad panike, a ponekad se dogodi da očevima iskustvo porođaja bude traumatično jer nemoćni gledaju svoju ženu u trudovima. Na porođaju vam zasigurno ne treba netko dodatan o kome ćete se brinuti, iako ste svjesni da se emocijama vaših bližnjih nema što zamjerati i iako vam je potrebna potpora supruga. Podršku kakvu daje doula nijedan tata ili baka ne mogu pružiti, kao što ne mogu dati pravi savjet u pravo vrijeme.

Iako su u dobrim odnosima, mama A. nije željela da njezina majka prisustvuje porođaju. Sigurna je kako bi buduća baka bila i više nego zabrinuta, što bi zasigurno unosilo bitnu dozu nemira i brige samoj rodilji. “Dok rađaš, trebaš nekog da vjeruje u tebe kada izgubiš i posljednju nadu u sebe i svoju snagu. Trebaš nekog sa smirenim izrazom na licu, mirnoćom u glasu i pogledu, nekog da bude priseban u tim iznimnim trenucima. A upravo je takva bila moja doula. Potpuno sigurna i bez trunke zabrinutosti.”

Kako pronaći doulu?

Doula i buduća majka moraju se dobro upoznati tijekom trudnoće, tako da doula bude u mogućnosti podržati ženu onako kako joj odgovara, da zna što joj smeta, što joj odgovara, što je opušta, a što plaši. Zbog intimnosti budućeg događaja, zbog kojeg se majka i doula upoznaju, informacije i dijalog, kao i eventualno zbližavanje, teku brže i vrlo brzo možete znati odgovara li vam baš ta doula ili ne.

Za tijek samog porođaja važno je da se buduća majka osjeća ugodno u doulinu društvu. Osim toga, tijekom trudnoće žene imaju mnogo pitanja o trudnoći i porođaju koja žele prokomentirati s doulom, zbog čega je važno da doula bude educirana i informirana, u tijeku s najnovijim znanstvenim spoznajama. U Hrvatskoj postoji stotinjak educiranih doula, koje možete pronaći putem udruga Doula ili Roda. Doulu ne morate odabirati prema iskustvu koje ima, ono što je važnije je da vam “sjedne” i da ste sigurni da će baš ta žena biti potpora kakvu trebate. U svakom slučaju, imate opcije i imate izbor. Rad doula u Hrvatskoj za sada je volonterski, tako da vas to neće koštati ništa više nego vremena, a dobit ćete čuvaricu kojoj ćete vi i vaša beba biti zahvalni cijeli život.

Iz iskustva mama

Nakon prvog porođaja carskim rezom, Lana (37), mama šestogodišnje Nore, imala je želju da drugi porođaj bude vaginalan te je tijekom druge trudnoće istraživala opcije i mogućnosti kako da svoju želju ostvari. Termin doula pronašla je u stručnoj literaturi. “Znala sam da je bitno sljedeće: što kasnije doći u bolnicu i imati potpuno prirodan porođaj bez ikakvih dripova, epiduralnih i ostalih pomagala. Tada mi je prijateljica predložila da uzmem doulu koja će mi pomoći da se držim svog plana porođaja te me je upoznala s mojom doulom.” I nije pogriješila u odabiru, jer je Rea stigla prirodnim porođajem u bolnici Sv. Duh, uz podršku Lanine doule Vedrane, koja je na samom kraju porođaja, kada je Lana već bila na izmaku snaga, umorna i nesvjesna da je kraj toliko blizu, prišapnula: “To je sada to, samo još malo tiskaj i gotovo je!” I Rea se rodila. “Mislim da bih svim ženama koje se boje porođaja, koje imaju razrađen plan porođaja ili su skeptične prema osoblju rodilišta, preporučila da razmisle o porođaju uz doulu”

Mama A. (32), koja ima dvojicu dječaka (14 i 4), imala je dva posve različita porođajna iskustva. Prvog sina rodila je vrlo mlada i, kao većina mama, neupoznata s procesom porođaja. Bila je puna povjerenja u bolničko osoblje, njihovu stručnost i znanje te je došla roditi sretna što će upoznati svoju prvu bebu. No put do bebe za tu je mamu bio i više nego traumatičan. Potpuno sama u trudovima na porođajnom stolu, pod jarkim svjetlom, iščekivala je prvog sina u situaciji koja se pretvorila u muku ležanja na boku. Žednih usta i nezbrinuta, osjećala se kao da je za nešto kriva. U tim trenutcima trebala joj je intima i nježnost, a ne drip i epiduralna. Ali tada, kako kaže, nije znala. Deset godina poslije, u počecima druge trudnoće, dobro se potrudila da dobije sve informacije o tome kako u Hrvatskoj može imati porođaj kakav zaslužuje i želi. Drugi je sin rođen u varaždinskom rodilištu, uz tihu glazbu i zamračenu prostoriju, uz liječnika, primalju i doulu koji su poštovali veličanstvenost trenutka dolaska dječaka na svijet.

“Doula je bila tu da pazi na mene, moje dijete i našu dobrobit tijekom porođaja, da bude spona između mene i medicinskog osoblja, da osigura idealne uvjete za rađanje. Medicinske sestre stekle su povjerenje u doulu, razgovarale su, dijelile brigu, a doula je bila tu za slučaj da trebam vode, jelo, masažu, čitanje, da me sasluša, da mi stisne ruku, za slučaj da ništa ne trebam, ali kao spoznaja da je tu netko kome sam na brizi samo ja, moje dijete i naša dobrobit...”

Mama Branka Grubešić (30) također je svog trogodišnjeg sina rodila u varaždinskom rodilištu uz doulu, te joj je plan porođaja za rođenje bebe koju sada očekuje gotovo identičan prošlome. S obzirom na to da je na prvome imala njoj prijeko potrebnu emocionalnu podršku, kojom je postigla mirnoću i sigurnost tijekom trudnoće i porođaja, te da vjeruje kako je baš to utjecalo na tijek i način kojim je njezin sin rođen, sigurna je da će i ovaj put imati predivnu priču s porođaja.

“Doula je bila psihička podrška. Njena prisutnost, njen duh i povjerenje koje sam stekla u nju učinili su moj porođaj predivnim. Slušala me, davala mi savjete, borila se za moj plan porođaja sa mnom, ohrabrila me, zajedno smo bile jače!”

Najbolja doula

Kada odlučite svoju bebu roditi uz doulu, želite odabrati najbolju moguću osobu koja će taj intiman proces proći s vama. Uvjeti koje doula mora zadovoljavati zapravo su vrlo bazični: to treba biti osoba uz koju ćete se osjećati ugodno i sigurno. Ona je pozitivna osoba kojoj ste vi i vaša beba na prvom mjestu i kojoj dajete potpuno povjerenje da će biti vaša potpora, vaš glas i zaštitnik dok se usredotočujete na rođenje svoje bebe. Dajte si vremena da pronađete doulu koja vam savršeno odgovara. Svaka doula koja radi sa srcem, i uza sve to dobro je upoznata s osnovnim potrebama žene koja rađa, štiti tijek porođaja pružajući mogućnost rodilji da se potpuno posveti porođaju. Porođaj bi trebao biti tih, privatan i miran događaj, pa doula treba biti prisutna a nenametljiva, znati što vam treba prije nego što pitate, slušati i biti tu, kvaliteta koju svaka mama zaslužuje. Također, zadržavajući objektivno gledište, doula pomaže ženi u prikupljanju potrebnih informacija za donošenje najboljih odluka. Ona je svjesna da je porođaj događaj koji će utjecati na daljnji život majke i djeteta, kojeg će se majka sjećati do kraja života.

Tekst: Josipa Brkić  Foto: Thinkstock