Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mora li porođaj biti na leđima?

Humanizacijom porođaja i povratkom prirodnom porođaju nastoji se postići da porođaj zaista bude najljepši i nezaboravni trenutak u životu žene i obitelji

Među promjene koje bi utjecale na udobnost rodilje i fiziološki tijek porođaja spada i odabir primjerenog, učinkovitijeg položaja za rađanje. To više nije porođaj isključivo na leđima, već porođaj u stojećem, čučećem, sjedećem položaju, položaju na koljenima, na boku te porod u vodi.

Položaj na leđima

Položaj na leđima omogućava održavanje asepse, ocjenjivanje srčanih otkucaja djeteta, urez međice i šivanje iste i u tom smislu je pogodniji liječnicima za praćenje porođaja. Majka se, međutim, u tom položaju ne osjeća udobno.

Mnoge žene imaju poteškoća s disanjem zbog pritiska na dijafragmu, koljena su privučena i napinjanje vagine i međice može povećati potrebu za urezom međice, a položaj može ometati i jačinu i gustoću trudova. Također rodilja radi protiv gravitacije koja bi u nekom od uspravnijih položaja mogla pomoći u lakšem prolazu djeteta kroz porođajni kanal.

Položaj na leđima trebalo bi izbjegavati radi mogućnosti nastanka sindroma vene kave (težina maternice i ploda pritišće na venu kavu i ometa protok venozne krvi pa dolazi do fetalnog distresa, usporavanja bebinih otkucaja srca).

Položaj na lijevom boku

Rodilja leži na lijevom boku. Lijeva noga je istegnuta ili blago savinuta u kuku i koljenu, desno koljeno je privučeno trbuhu.

Taj je položaj za rodilju prirodan i udoban, primalje ga cijene jer je spolovilo pregledno i lako dostupno, a primijećen je i pozitivan učinak kod zastoja ramena u porodu.

Manjkavosti ovog položaja su kod ureza međice i šivanja velikih epiziotomija.

Čučeći položaj

Taj je položaj kod nekih na cijeni prvenstveno radi učinka sile teže. Vrlo rijetko se koristi, gotovo nikada, jer smo vrlo konzervativni i ne prihvaćamo stare isprobane metode.

U čučećem položaju žene danas većinom rađaju sasvim slučajno. To se najčešće dogodi kada žena osjeti snažan pritisak prema dolje, zatim čučne s namjerom da se malo odmori, a onda dođe do porođaja.

Prednosti ovog položaja su kraće drugo porodno doba i lakši porođaj kao posljedice sile gravitacije, koja potisne uterus (maternicu) prema naprijed. Također površina zdjeličnog izlaza je za 28% veća nego u ležećem položaju. Rodilja može pratiti cijeli tijek poroda.

Čučeći položaj je pogodan samo za normalni porođaj bez komplikacija. Teškoće nastaju ako treba izvršiti neke zahvate (otežano davanje analgetika, otežano slušanje otkucaja srca djeteta, otežana upotreba instrumenata, teže davanje infuzije).

Klečeći položaj

I klečanje je, kao i čučanje značajno za neeuropske narode, do kojih još nije dopro utjecaj zapada.

Klečanje simbolizira položaj koji opušta. Rodilja lako čučeći položaj zamijeni klečećim i tako rastereti mjesta gdje ju boli. Može slobodno micati kukovima i zdjelicom, te ima slobodne ruke za osloniti se na partnera, loptu ili krevet stoga žene rado odabiru ovaj položaj za prodisavanje trudova, a ne samo za izgon djeteta.

Klečanje je poželjno u fazi spuštanja glavice do dna male zdjelice. Velika većina žena klečanje bi prirodno odabralo kod izlaska djeteta, kada bi ih se pustilo da se slobodno kreću i mijenjaju položaje.

Koljeno- lakatni položaj

Žene često instinktivno biraju i ovaj položaj u porođaju ako imaju takve mogućnosti. U Hrvatskoj nema puno rodilišta koja bi podržala ovakav način porođaja. Međutim, upravo ovaj način porođaja je popularan u razvijenim zemljama jer omogućava dodatni prostor za prolazak djeteta kroz porođajni kanal.

Polusjedeći položaj

Neki taj položaj zagovaraju kao sredinu između ležećeg položaja i stajanja. Taj položaj povećava učinkovitost trbušnih mišića kod tiskanja i na taj način skraćuje trajanje drugog porodnog doba. Međutim, ovaj je položaj najnepovoljniji za porod djeteta, jer se žena punom težinom oslanja na trtičnu kost. Ovime onemogućuje odmicanje trtične kosti unatrag za 2-3 cm, čime se inače prirodno proširuje porodni kanal. Dakle, izlaz kojim prolazi dijete uži je u ovom položaju nego u nekom koji dozvoljava odmak trtične kosti unatrag (čučanje, klečanje).

Porođaj na stolčiću

Upotreba stolčića za porađanje seže još u stari Egipat, a bila je raširena i u staroj Grčkoj, Rimu i u civilizaciji Inka. Kad je u 19. st. radi borbe protiv babinje groznice upotreba stolčića postala higijensko upitna, stolčić nestaje iz porodničke prakse. Kad se opet pojavio, upotrebljavali su ga u drugom porodnom dobu, a prihvatile su ga žene koje žele sudjelovati u porodnom procesu.

Sjedeći položaj nudi više udobnosti nego čučeći. Prednosti ovog načina rađanja su bolje korištenje snage trudova i napona zbog povoljnog djelovanja sile teže. To pojačava silu izgona djeteta i ubrzava porod. U tom je položaju optimalnije širenje porođajnog kanala, bolja prilagodba djetetove glavice zdjelici i povoljan pritisak na međicu, koja se optimalno rasteže, čime se smanjuje rizik razdora međice. Žene koje osjećaju česte bolove u križima tvrde da stolčić za porađanje smanjuje ili čak eliminira takovu bol.

Porod u vodiPorod u vodi omogućava novorođenčetu nježniji dolazak na svijet, jer se rađa iz vode u vodu, pa se zatim iznosi na zrak što ublažava stres koji dijete proživljava prilikom promjene temperature pri dolasku na svijet.

Za rodilju koja odabere ovakav način rađanja, porod je olakšan zbog blagodati tople vode, a relaksacija koja se postiže učinkom tople vode može biti vrlo pozitivno iskustvo. Smanjenje težine tijela u vodi omogućava lakšu i dublju relaksaciju. Topla voda ublažava bolove i druge smetnje tijekom poroda. Olakšava kretanje, budući da tijelo u vodi pluta i lakše je, te djeluje opuštajuće što potiče brže napredovanje poroda, te skraćuje vrijeme prvog i drugog porodnog doba. Rodilja lakše podnosi trudove i ugodnije se osjeća u pauzama među trudovima, što štedi energiju te će rodilja biti manje umorna i iscrpljena tijekom poroda.

Boravak u vodi daje osjećaj privatnosti uz prisutnost osobe bliske rodilji i potiče lučenje endogenih tvari koje ublažavaju bol.

Prostor u kojem se odvija porod u vodi, mora biti ugodan, smirujući, temperatura zraka 24°C bez strujanja. Temperatura vode odgovara tjelesnoj temperaturi od 37°C, odnosno rodilja može sama podešavati temperaturu vode, ali ne preko 37°C (max 38°C). Voda u kadi za rađanje je protočna i ujedno lagano masira.

U vodi mogu rađati zdrave trudnice, s urednim tijekom trudnoće, s jednim djetetom u stavu glavicom.

Tekst: Barbara Finderle, primalja i savjetnica za dojenje

Foto: Thinkstock

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije