Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju i da vam poremeti ovo posebno razdoblje. Jer, postoje načini da se bol ublaži!

 trudnoća i kako ublažiti porođajne bolove

Nećemo nikome lagati i reći da porođaj ne boli. Boli, i to pošteno. No, bol je vrlo subjektivan osjećaj i uvelike ovisi o vašem mentalnom stanju i stajalištu. I o pragu boli, naravno. Neke žene svoj porođaj opisuju kao osjećaj malo veće neugode. No, takvih je primjera premalo da bi nas posve utješili. Žene s nižim pragom boli traže način kako da tu bol smanje i prije nego što počne, a dio njih pokušava ponovno začeti dok sjećanje na prvi porođaj ne potisnu duboko u svijesti i, praktički, zaborave na njega. Najvažnije je od svega da prije ili poslije uvijek dođe i onaj trenutak kad je dijete porođeno i dobivate ga na sebe, a bol netragom nestaje. Uostalom, kad bi ta bol bila baš tako nepodnošljiva kakvu je vjerojatno zamišljaju prvorotkinje, nitko ne bi više rađao. Dakle, samo hrabro i bez panike!

Načini ublažavanja boli

Porođajna bol može se ublažiti na dva osnovna načina: medikamentima ili prirodnim putem uz pomoć raznih tehnika. Prije nego što se odlučite za bilo što od ponuđenog, dobro proučite sve što je uz to povezano i nemojte okrivljavati liječnike ako vas nisu na sve upozorili. Uz današnji pristup informacijama, ako se samo malo potrudite, možete doznati sve što vas zanima. Liječnici nisu baš pričljivi što se tiče opisivanja svih pojedinosti vezanih uz uzimanje epiduralne anestezije ili drugih lijekova, već uglavnom rade na sličnom principu, osobito ako im na porođaj dođe žena bez neke posebne pripreme i želja. Tada upadate u sustav koji će se pobrinuti da rodite zdravo dijete i da oboje živi i zdravi u kratkom roku napustite rodilište. Bez suvišnih potpitanja i objašnjenja. Rekli biste, pa to je sve što je potrebno. Ako vam to odgovara, svako rodilište u Hrvatskoj zadovoljit će vaše potrebe. No, neke se rodilje neće tako lako pomiriti s tim "upadanjem" u sustav i imat će svoju viziju kako žele da izgleda njihov porođaj.

Zašto uopće boli

Postoji nekoliko razloga zašto je porođaj bolan. Bol stvaraju mišići maternice koja se koristi svojim punim kapacitetom, baš kao što bi vas boljeli nožni mišići nakon što predugo trčite uzbrdo. Toj se boli pridružuje bol zbog istezanja vrata maternice, što se osjeća kao bol zbog menstruacijskih grčeva. Zatim se osjeća nelagoda zbog istezanja ligamenata koji zajedno drže zdjelične kosti i nelagoda zbog ostalih mišića koje možda naprežete dok pokušavate izaći na kraj sa svakom kontrakcijom. Zbog toga je ženi puno praktičnije i bezbolnije ako je u dobroj kondiciji i ako je redovito vježbala preporučene vježbe tijekom trudnoće. Dakako, sve to pada u vodu ako vaša trudnoća nije tekla uredno i ako ste morali većinu vremena mirovati. No, čak i u takvim slučajevima postoje zgodne metode o kojima možete razmisliti. Bol u tijelu uobičajeni je povratni mehanizam koji regulira tijek porođaja, baš kao što nas osjećaj boli upozorava na bilo kakve neuobičajene loše promjene u našem tijelu. Bol će vas usmjeravati kako da mijenjate položaje tijekom trudova i pronađete najmanje bolan - to će ujedno biti znak da se i dijete sada osjeća ugodnije. Bol vas je i tijekom trudnoće upozoravala kad trebate usporiti i pripaziti na zdravlje, a kad je sve u redu.

Uloga straha na porođaju

Osim nabrojenih očitih razloga nastanka boli tijekom porođaja na koje ne možete u potpunosti utjecati, postoji jedan vrlo bitan na koji morate moći utjecati, kako god znate i umijete - strah. On pojačava svaku bol, a to nikako ne želite. Naime, strah dovodi do grčenja mišića, što pojačava osjećaj boli, a bol opet do straha od nove boli i tako ukrug. Neke se žene toliko boje porođajne boli da gledaju kako da završe na carskom rezu i porođaj po mogućnosti prespavaju. U privatnim klinikama i to je moguć izbor, no ako za njih nemate novca, bolje je da se pripremite na sve. Uostalom, porođaj je dobar test da sami sebi dokažete koliko ste snažni i moćni, jer toga sigurno niste svjesni ako osjećate bezgraničan strah. Ne kažemo da strah nije prirodan u trenutku rađanja, ni slučajno, no zapitajte se treba li vam još nešto što će pojačati osjećaj boli uz sve već postojeće. Vježbajte metode opuštanja i meditacije od trenutka kad saznate za trudnoću i svladajte svojega najvećeg neprijatelja - samu sebe. Vi to apsolutno možete.

1. Epiduralna anestezija, spinalna anestezija ili lijekovi protiv bolova izbori su koje ćete najbolje dogovoriti s liječnikom, ovisno o mogućnostima koje pruža rodilište i o tijeku porođaja. Spinalna se anestezija uglavnom koristi tijekom carskog reza, a može se i kombinirati s epiduralnom tijekom vaginalnog porođaja.

2. Prisutnost partnera na porođaju: slaže li se to s vašom i partnerovom željom (a tko ga poznaje bolje od vas?) i ako u rodilištu postoji mogućnost da bude uz vas na porođaju, zašto to ne biste iskoristili. Provjerite pod kojim je uvjetima njegova nazočnost dopuštena (treba li pohađati trudnički tečaj u tom određenom rodilištu) i može li biti uz vas i prije samog izgona djeteta, tj. u prvom porođajnom dobu kad vam je također potreban netko od povjerenja da vam pomaže olakšati bol. Osim toga, partner vam može pomoći u korištenju drugih oblika ublažavanja boli kao što su masaža leđa, akupresura na određenom mjestu na leđima, vježbe disanja koje provodi zajedno s vama, psihološka potpora i slično.

3. Psihoprofilaksa se sastoji u tom da se trudnica pravodobno upoznaje s fiziologijom trudnoće i porođaja. Nekim se trudnicama čini da je bolje znati što manje informacija o porođaju kako bi smanjile izvor straha, a druge žele sve imati pod nadzorom jer im to daje osjećaj sigurnosti. Sami odaberite kojoj skupini pripadate, no ne zaboravite da se ovdje ne radi samo o vama i vašem tijelu, nego da u sebi nosite dijete čija dobrobit najviše ovisi o vama. Ako ste među onima kojima znanje i informiranost smanjuju strah, tada je ova metoda za vas među ključnima. Tečajeve profilakse možete pohađati u rodilištima i domovima zdravlja kroz trudničke tečajeve, ali je možete i sami provoditi, čitajući literaturu za roditelje.

4. Tehnike opuštanja i vježbe disanja korisne su u oslobađanju od tjelesne i mentalne napetosti. Kad su tijelo i duša u ravnoteži, ni porođajna bol ih ne može “izbaciti s te putanje”. Koncentracijom na disanje smanjit ćete tjeskobu i bol od kontrakcja. Tehnike disanja možete naučiti na trudničkim tečajevima ili negdje drugdje. Važno je da ih redovito provodite barem tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće.

5. Entonox je plin koji se sastoji od 50% dušičnog oksida i kisika. Udiše se preko maske ili nastavka za usta. Djeluje brzo, ali i brzo prestaje djelovati. Može vas lagano ošamutiti ili stvoriti mučninu iako nije škodljiv za bebu. Žena sama kontrolira količinu plina koji udiše.

6. TENS (transkutana električna nervna stimulacija): Korištenje uređaja TENS bezopasna je metoda ublažavanja intenziteta boli kod trudova, koja se temelji na načelu elektroanalgezije. Površinske elektrode postave se na donji dio leđa i uključe na određenu frekvenciju i jačinu struje. Struja blokira poruku boli iz maternice i grlića na putu do mozga. Trudnica sama kontrolira jakost struje, a osjećaj trnaca vrlo je ugodan iako bol nije u potpunosti uklonjena. TENS je koristan prije porođaja za ublažavanje boli u leđima i ubuduće kod raznih bolova (reuma, kronična ili akutna bol, traume i sl.)

7. Pilates lopta možda će biti vaš dragi pratitelj na porođaju. Ako je rodilište ima! Cilj laganog skakanja na lopti tijekom trudnoće, a osobito tijekom trudova, jest smanjiti bolove u donjem dijelu leđa, trtici i zdjeličnom dnu. Jednom se rukom pridržavajte za čvrstu podlogu kako ne biste izgubili ravnotežu ili neka uz vas bude partner. Naravno, uvjet je za korištenje lopte uredna trudnoća i uredno stanje djeteta. Na lopti zdjelicu možete pomicati gore-dolje i kružno u oba smjera.

8. Porođaj u vodi ne prakticira se u puno rodilišta, a i ondje gdje je moguć, vjerojatno vam ga nitko od osoblja neće posebno preporučiti. Većina osoblja želi izbjeći “muku” vezanu uz porađanje žene u kadi. Posljedice za primalje i porodničare neizbježno su vrlo mokre i treba se sagibati i izvijati i, ako nitko od rodilja ne inzistira, svi sretni. Usprkos tomu, budite sigurni da topla voda itekako ublažava bolne trudove stimulirajući proizvodnju endorfina koji na nas djeluju poput opijuma, a korist od vode imate čak i ako na kraju izgon djeteta obavite na suhom, u položaju koji vam najviše odgovara. Naime, može se dogoditi da vam položaj u kadi ne odgovara za tiskanje. Odrađujete li trudove kod kuće, izvalite se u kadu u ugodnoj temperaturi i pokušajte se opustiti.

9. Izbor načina rađanja i sloboda kretanja samo su neki od uvjeta koji pomažu ženi da ublaži bol tijekom prvog porođajnog doba. Bilo bi sjajno i da rađate u poznatom ambijentu i da su uz vas ljudi kojima vjerujete. Tada biste izbjegli dodatan stres i strah od nepoznatoga. Uspjeh je i ako se izborite da rađate u položaju koji vama osobno najviše odgovara i da imate mogućnost kretanja, što će na prirodan način ubrzati porođaj bez uporabe dripa, odnosno umjetnog oksitocina. Rađaonice su u nekim rodilištima opremljene krevetima koji se mogu namještati po želji, u nekima je moguć porođaj na stolčiću, no koliko vam on odgovara, najbolje ćete znati tek kad u trudovima sjednete na njega. Nekim će ženama više odgovarati čučeći položaj za rađanje, no hoćete li i gdje rađati na taj način, ovisi o pristupačnosti osoblja i vašem stajalištu. Ako dođe do komplikacija tijekom porođaja, vjerojatno ćete završiti na krevetu radi lakšeg praćenja porođaja.

10. Masaža i dodir, ma koliko bili nježni, mogu olakšati bol. Dodir je osnovni ljudski instinkt koji pruža utjehu, umiruje duh i opušta tijelo. Kad osjećamo bol, instinktivno dodirujemo taj dio tijela, stoga je prisutnost partnera na porođaju i zbog toga vrlo poželjna. Masaža može biti blaga ili intenzivna, ovisno o želji rodilje. Ugoda koja nastaje tijekom masiranja zasigurno će olakašati porođaj. Iako uvjeti za masažu u rodilištu neće biti jednako ugodni kao u salonu ljepote, potrebno je tek malo dobre volje i povjerenje u partnera da vam i na taj način pokuša pomoći.

11. Aromaterapija može pomoći ugodnijoj atmosferi tijekom porođaja jer određena eterična ulja utječu na smanjenje straha i opuštanje, a samim time i na smanjenje boli. Kapnite kap lavandina ulja na rupčić i udahnite ili nekoliko kapi ukapajte u aromalampicu. Preporučuju se ulje ruže, kamilice i kadulje, uz uvjet da vam ti mirisi odgovaraju.

12. Akupresura može biti vrlo poželjna tijekom kontrakcija. Radi se o stalnom pritisku šakom ili korijenom dlana u donji dio leđa rodilje, na mjestu gdje vam ona kaže. Možda će trebati pritisnuti s obje strane leđa. Partner treba osluškivati njezine potrebe i držati se njezinih uputa.

13. Akupunktura je vrlo uspješna metoda u prevenciji porođajne boli. Trebalo bi već između 32. i 34. tjedna trudnoće početi dolaziti na tretmane, i to dva puta na tjedan. Iglicama se tijelo stimulira na pojačanu proizvodnju endorfina koji smanjuju osjećaj boli. Akupunktura se ne provodi u slučaju komplikacija u trudnoći, nepravilna položaja bebe, nerazvijenosti bebe ili upalnih procesa. Tretmani su bezbolni, radi se samo o vrlo laganom ubodu tankim iglicama na određenim dijelovima tijela.

14. Homeopatija je idealan način liječenja i ublažavanja tegoba za sve koji žele koristiti prirodne sastojke. Najbolje je konzultirati se s homeopatom koji će u razgovoru s vama pokušati naći idealnu kombinaciju homeopatskih pripravaka upravo za vas, jer njima se ne liječi samo fizičko već i mentalno i emocionalno stanje. Remediji (kuglice) pomažu i rodiljama da budu potpuno opuštene, što potiče i pravilne trudove, brže otvaranje i lakši porođaj. Pripravci ne mogu naškoditi ni mami ni djetetu. A poslije se mogu koristiti i pripravci za brži oporavak majke, zacjeljivanje bebina pupka i slično.

15. Refleksologija se također koristi za opuštanje tijela, a to je upravo i vaš cilj. Naučiti se opustiti kako biste smanjili bol uslijed grčenja mišića. Ova se metoda temelji na činjenici da određene točke na rukama ili stopalima odražavaju druge određene dijelove tijela. Lagano pritiščući na te točke, možete olakšati bol ili napetost na dijelu tijela koji se ne može masirati. No tu je potrebno i poznavanje reflektnih zona. Stoga, ako vam se ovo učini privlačnim načinom da si olakšate porođaj, dobro ih proučite s partnerom.

16. Samohipnoza (hypnobirthing) je jedna od alternativnih metoda ublažavanja porođajne boli koja se prakticira u inozemstvu, ali sve više i u Hrvatskoj. Kombinira samohipnozu, vježbe opuštanja i tehnike disanja. Smanjuje strah, jake bolove tijekom kontrakcija i otkriva radost i čaroliju porođaja. Porođaj traje kraće od uobičajenih porođaja, bebe su smirenije, doživljuju manju traumu, bolje se hrane i mirnije spavaju. Više pročitajte na www.hypnobirthing.co.uk Uobičajena se hipnoza temelji na autosugestiji da možete sami kontrolirati bol te biti manje prestrašeni. Snaga volje zaista je moćna ako je redovito vježbate i ojačavate.

17. Vizualizacijom ujedinjujete opuštanje i zamišljanje kako ugodno i s lakoćom prolazite sve porođajne faze. Možete je slobodno prakticirati i tijekom trudnoće kako biste svoj um naviknuli na tu ugodu i bili što uvjerljiviji. Koliko ste uvježbani i koliko vam je jaka moć vizualizacije, toliko ćete biti i uspješni. Jedno je sigurno, naškoditi nikako ne može.

18. Meditacijom se uspješno mogu koristiti žene koje ovu tehniku prakticiraju i u svakodnevnom životu. Sami pronađite oblik meditacije koji vam najviše odgovara - hoće li to biti usmjerenost na disanje, ponavljanje istog zvuka ili riječi i sl., važno je da isključi osjećaj boli.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije