Predškolci iznenadili Esplanadinu cheficu Anu Grgić Tomić jelom pripremljenim prema njezinu receptu

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett početkom godine udružili su snage i pokrenuli projekt Biti Green je IN koji nastoji pozitivnim primjerima iz pr

Marko Šolić

Nakon što su mališani iz skupine Zvjezdice Dječjeg vrtića Čigra u ožujku ove godine posjetili zagrebački hotel Esplanade i ondje u raskošnom ugođaju restorana Zinfandel's uživali u zdravom doručku i jelima koja su za njih pripremali Esplanadini chefovi na čelu sa cheficom Anom Grgić Tomić, ovog se puta Ana našla u ulozi gosta. Predškolci su sa svojim odgajateljicama u boravku vrtića uz pjesmu „Volim zeleno ja” dječjeg benda Zelena jabuka veselo dočekali Anu i goste, a obilazak su zaokružili zdravom užinom pripremljenom prema Aninu receptu.

Marko Solic 

„Oduševljena sam. Klinci su fantastični, jako su me iznenadili i razveselili. Drago mi je što aktivno nastavljamo s ovom pozitivnom pričom i partnerskim projektom te jednostavnim aktivnostima potičemo ideju koju smo započeli kod nas u Esplanadi. Djeca su iznenađujuće lako i brzo prihvatila zdrave zalogaje. Veseli ih što su uključeni u aktivnosti, a to je zapravo i najbolji način za usvajanje zdravih navika – putem razgovora, zajedničke nabavke, pripreme i igre. Izvrsno su pripremili moj recept za jednostavan i nutritivno zdrav zeleni namaz, a svi smo zajedno uživali u finim i zdravim zalogajima”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

Marko Solic 

Marko Solic 

Uz Anu su u zdravoj užini u društvu mališana uživali i partneri projekta – direktor tvrtke Profil Klett Dalibor Greganić, izvršna direktorica predškolskog odjela tvrtke Profil Klett Vedrana Škrabo, kao i tim Dječjeg vrtića Čigra te menadžerica za PR i marketing hotela Esplanade Sanda Sokol i generalni direktor hotela Esplanade Ivica Max Krizmanić, koji je pritom izjavio: „Ovaj me projekt posebno veseli zato što kao hotel i svojevrsna institucija možemo dati svoj doprinos zajednici. Svojim primjerom možemo pokazati roditeljima i djeci kako pristupiti prehrani te da zdrava priprema može biti vrlo zabavna i jednostavna. Nevjerojatno je kako uz malo volje i mašte djecu možete zainteresirati da kušaju nešto novo i da im se to svidi. Djecu prije svega educiraju roditelji, a tu su i odgojne ustanove, ali i restorani i hoteli. Svi oni trebaju mijenjati percepciju da su zdrava jela neukusna i komplicirana za pripremu i prestati linijom manjeg otpora nuditi nutritivno lošu hranu koja naposljetku može štetiti zdravlju i razvoju. Zanimljivo je bilo vidjeti mališane kako kušaju štapiće mrkve sa zelenim namazom i istinski uživaju u zalogajima.”

Marko Solic 

Marko Solic 

Djeca su se posebno razveselila Aninu dolasku, a Vito je pritom izjavio: „Teta, zeleno je nekad stvarno fino!” Luka je rekao: „Namaz mi je najfinije jesti s celerom! Nisam ni znao da je on fin!” Mališanima su nakon druženja i kušanja nove užine uručena priznanja za aktivno sudjelovanje u projektu Biti Green je IN, kao i recept za pripremu zdravog namaza s potpisom Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić, koji možete pronaći na ovoj poveznici.

Marko Solic 

Martina Petrović, voditeljica kreativnih projekatau Dječjem vrtiću Čigra istaknula je: „Bilo nam je istinsko zadovoljstvo primiti Anu i tim hotela Esplanade u naš vrtić! Njihov posjet ima posebno značenje za nas te s radošću primjećujemo da naš zajednički projekt napreduje. Proveli smo divno jutro na jednoj od naših lokacija, a Anin recept za zdravi zeleni namaz već smo uvrstili u jelovnik vrtića, uz zdrave krekere sa smanjenim udjelom soli, kao i štapiće od povrća. Svi smo uživali u degustaciji, a mališani su bili posebno veseli. Naš je cilj promijeniti percepciju djece prema zelenoj hrani koju često odbijaju zbog boje, no Ana je uspjela osvojiti srca i malih i velikih! Reakcije roditelja na dosadašnje aktivnosti u projektu Biti Green je IN izrazito su pozitivne, imamo veliku podršku, a neki se i aktivno uključuju! Radujemo se svim budućim aktivnostima koje nas očekuju.”

Marko Solic 
Marko Solic 

Tvrtka Profil Klett, koja je dio grupacije KLETT, jedne od vodećih europskih izdavačkih kuća edukativnih materijala, aktivno se uključila u ovu inicijativu, kao i gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs, čiji je ujedno predsjednik i direktor Dalibor Greganić pritom naglasio: „Odgoj od najranijih dana ima ključnu ulogu u oblikovanju navika koje će djeca zadržati tijekom života. Prepoznajući ključnu ulogu ranog obrazovanja, naš vrtić projektom Biti Green je IN nastoji djeci usaditi pozitivne zdrave navike i vrijednosti koje će im pomoći u razvoju odgovornog i pozitivnog odnosa prema hrani, ali i u usvajanju kulture blagovanja. Privilegirani zbog činjenice da imamo utjecaj na rani razvoj i oblikovanje djeteta, pristupamo tome s velikom odgovornošću. Pozorno oblikujemo prostor i stvaramo situacije koje djecu potiču na iskustveno učenje, a povezivanjem djece, roditelja, odgajatelja i lokalne zajednice stvaramo okruženje kojem je krajnji cilj sretno i zdravo dijete. Razvoj kvalitetnog i modernog obrazovanja putem edukativnih sadržaja, njihove suvremene primjene i putem vlastitih odgojno-obrazovnih institucija misija je tvrtke Profil Klett. Biti Green je IN primjer je jedinstvenog projekta kojim uz individualan pristup svakom djetetu u našem vrtiću omogućujemo ekskluzivno iskustvo kao čvrst temelj za razvoj i uspjeh u daljnjem obrazovanju i životu.”

Marko Solic 

Organizatori projekta Biti Green je IN najavljuju nastavak aktivnosti, a sve iz velike želje da se roditelje, odgojne ustanove i ponajprije djecu potakne na razmišljanje o zdravim navikama od malih nogu.

O projektu Biti Green je IN
Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett početkom 2024. godine udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN koji nastoji roditeljima, djeci i odgojnim ustanovama skrenuti pažnju na važnost zdravih prehrambenih navika, upoznati ih sa sastojcima i okusima koji mogu biti ukusni i zabavni, staviti naglasak na sezonske i lokalne namirnice te način obrade za očuvanje hranjivih sastojaka. Uz to, projekt će se putem raznih aktivnosti dugoročno baviti temama poput izbacivanja prerađenih jela, štetnih masti, šećera i dodataka jelima, a s djecom i stručnim suradnicima obrađivat će teme poput utjecaja prehrane na zdravlje organizma, odnosa prema okolišu, kao i one o smanjenju otpada od hrane i odgovornom odnosu prema resursima.