Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mame i tate, vi ste prva zaštita svojoj djeci od mogućih online opasnosti

Bez interneta je postalo gotovo nemoguće zamisliti svakodnevni život u današnje vrijeme. No, osim što ima brojne prednosti, uz neodgovorno korištenje i neznanje korisnika, taj medij može svakom pojedincu uzrokovati velike probleme, ...

Kako biste bolje razumjeli zašto je toliko važno naučiti sve o zaštiti djece na internetu, pogledajte sljedeće statističke podatke i koliko toga se događa bez znanja roditelja:

 • 70% djece predškolske dobi koristi se TV-om bez nadzora roditelja
 • 2/3 se koristi mobitelom i računalom bez nadzora
 • čak 75% koristi se tabletom bez nadzora
 • čak 88% djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima i radnjama drugih na društvenim mrežama.

Je li i vaše dijete među ovim podacima? Kako znati je li i ono ismijavano i vrijeđa li ga itko ili to ono čini drugoj djeci? Za početak, uzmite si vremena da uopće sagledate širinu opasnosti. Jer vaše znanje i ponašanje utječu na vašu djecu i njihovo odgovorno ponašanje počinje iz obitelji.

Prevencija znanjem

Baš kao i po pitanju zdravlja, prevencija je ključna da zaštitite svoje dijete od neugodnih posljedica nekontroliranog i nesmotrenog korištenja interneta koji djeca prvenstveno doživljavaju kao izvor zabave i edukacije. Brzina i protočnost informacija nikada nije bila brža. No to ima i svoje zamke. Često je teško razlikovati istinit od lažnog sadržaja na internetu pa tako djeca prvo moraju razviti kritičko mišljenje, a da bi to uspjela, trebaju pomoć odraslih. Također ih treba upozoriti na opasnosti koje vrebaju na internetu, među kojima su:

 • cyberbullying - elektroničko nasilje (problematično upravo zbog toga što se lako proširi i teško se zaustavlja te ostavlja teške posljedice na zlostavljano dijete)
 • neprimjereni sadržaji za djecu (zbog čega je itekako važno imati pod nadzorom što dijete na internetu radi)
 • društvene mreže uz koju se granice privatnosti brišu, katkad preko svake mjere.

Dobra vijest je da kao roditelj možete spriječiti i cyberbullying i to da dijete dospije do neprimjerenog sadržaja te ga naučiti što znači odgovorno se ponašati na društvenim mrežama. Dakako, prvo se educirati morate sami. Nakon toga krenite s razgovorom:

 1. Objasnite djeci da je opasno otkrivati osobne informacije na društvenim mrežama, u porukama ili na blogu.
 2. Savjetujte ih da nikome, osim vama, ne otkrivaju svoju lozinku za društvene profile ili e-poštu.
 3. Računalo neka bude smješteno u dijelu kuće u kojem borave svi ukućani.
 4. Zajedno s djecom otvorite njihov račun za e-poštu, chat i društvene mreže. Upamtite njihovo korisničko ime i lozinku i pobrinite se da na profilima ne objavljuju nikakve osobne informacije.
 5. Zajedno s njima prođite kroz listu prijatelja. Upitajte ih tko su osobe s kojima se dopisuju i odakle ih znaju.
 6. Pričajte s djecom o elektroničkom nasilju, upitajte jesu li ikada iskusili nešto slično ili se tako nešto dogodilo nekome koga poznaju.
 7. Objasnite im da žrtve elektroničkog nasilja nisu krive za ono što im se dogodilo te im recite da ćete im vi pomoći ako im se ikada nešto takvo dogodi. Pokažite razumijevanje.
 8. Redovito s djecom komentirajte sadržaje na društvenim mrežama i internetu, potičite ih da stvaraju kritičko mišljenje i ne upadaju u online zamke lažnih vijesti i lažnih profila.
 9. Objasnite im da je jednako važno ponašati se pristojno u virtualnom kao i u realnom svijetu. Ružna riječ jednaka je udarcu. Potaknite ih da uvijek promisle prije nego kliknu "pošalji".

Uznemirujući sadržaji

Baš kao što vjerojatno ne biste pustili svoje dijete da luta samo usred noći po velikom gradu, nemojte ga prepustiti da samo luta internetom. Postavite određena pravila i granice na koje stranice može ići te koliko vremena provoditi na internetu. Na svim uređajima koje dijete koristi online pregledajte postavke za pretraživanje. Koristite besplatni softver za roditeljski nadzor. Ako se dijete buni što ga toliko kontrolirate, ispričajte mu neke od stvarnih priča koje su se događale djeci jer nisu bila dobro pripremljena na online svijet i roditelji nisu bili uključeni u to što im djeca rade. U stvarnom kontekstu lakše će shvatiti vašu brigu i angažiranost. O detaljima softvera za nadzor čitajte u brošuri (O)siguran online.

Te neodoljive društvene mreže

Ako ste među onim roditeljima koji ne koriste društvene mreže, bolje vam je da se uključite. U suprotnom, djeca će vas vrlo brzo prestići u znanju koje je potrebno da se njima koristi i teško ćete imati pod kontrolom što se tu događa. Danas su djeca u stanju stajati jedno pored drugog i dopisivati se međusobno preko mobitela. Apsurdno, ali istinito. Ignoriranjem ili zabranama, to neće prestati, osim nakratko, i zato je vaša komunikacija s djecom presudna. Statistike pokazuju da djeca postaju nezadovoljnija sa sve većom količinom vremena koje provode na društvenim mrežama, a one pak stvaraju silnu ovisnost o njima. Dijeljenje sadržaja s prijateljima, čitanje zabavnih vijesti, privlačni videosadržaji, brza razmjena mišljenja, sve to šarenilo i mogućnosti kreacije imaju svoju draž i odvlače pozornost svim generacijama. Sve to utječe na odnose u obitelji, djetetov uspjeh u školi, njegovo samopouzdanje. Obavezno i sebe i dijete educirajte o postavkama privatnosti, jer često i roditelji ne koriste sve što bi na svojim profilima trebali. Prije podešavanja postavki, nikakve fotografije djece nemojte objavljivati.

Odličan vodič kroz društvene mreže i o tome kada i kako se početi njima služiti također ćete pronaći u brošuri beckaskola.com/osiguran-online/koju je osmislilo Wiener osiguranje pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njoj imate detaljan opis svih bitnih smjernica o tome kako zaštititi dijete online te kome se sve možete obratiti ako dođe do cyberbullyinga. Svakako je imajte u nekom kutku svog računala kao podsjetnik da djeca vrlo lako zbog svoje naivnosti i neiskustva mogu postati žrtve elektroničkog nasilja, no da i oni sami mogu biti nasilnici ne shvaćajući razmjere neslanih šala ili poigravanja izradom lažnih profila. Ne želite da se vaše dijete nađe s niti jedne od tih dviju strana.

Za vas smo u suradnji s Wiener osiguranjem pripremili i mali nagradni natječaj u kojem možete osvojiti drvenu mozgalicu za djecu od 3 godine nadalje (dvije nagrade) kako bi svoje moždane vijuge poticali na najbolji mogući način ili pak toplu dječju dekicu s printom u boji da ih grije tijekom ovih hladnijih mjeseci (3 nagrade).

Prvo pročitajte pravila nagradnog natječaja: Pravila nagradnog natječaja

Dobitnici iz nagradnog natječaja:

Drvenu mozgalicu su osvojile:

 1. Branka Plećaš iz Osijeka
 2. Ivana Blažević iz Zagreba

Dekicu s printom osvojile su:

 1. Marko Badakić iz Novske
 2. Slavica Petrović iz Slunja
 3. Ljiljana Krznarić iz Ogulina

Tekst: Ivančica Tarade

Izvor:beckaskola.com/osiguran-online/

Foto: Profimedia

Najnovije