Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što medicinska struka misli o sve kasnijem rađanju prve djece?

Vođeni aktualnim istraživanjima koja kažu kako se sve veći broj žena na prvo dijete odlučuje nakon 35. godine života, magazin Storybook i PLIVA odlučili su realizirati projekt koji se obraća upravo njima.

Proteklog vikenda u prostoru Storysupercafféa održan je prvi panel u sklopu zdravstveno-edukativnog projekta 'Majčinstvo nakon 35', a podržala su ga i poznata lica poput glumica Darie Lorenci, Petre Kurtele i Ivane Horvat te poduzetnice Iris Androšević Pinjuh. Vodeći hrvatski lifestyle magazin Storybook u suradnji s najvećom farmaceutskom tvrtkom u regiji PLIVOM okupio je tim stručnjaka koji su govorili o ovoj temi s kojom se suočava sve veći broj žena.
Tim farmaceutske tvrtke Pliva: Mato Papić, Tamara Sušanj Šulentić, Mihael Furjan, Jelena Čabo Aras, Olivera Ikanović, Marijana Radas Plasaj, Dijana Nevistić
Cilj je projekta informiranje i edukacija o ovoj aktualnoj temi, koja je u današnjem društvu još uvijek tabu. Ovim se edukativnim projektom želi razbiti društvene predrasude, osvijestiti problem društvenog neprihvaćanja kasnih prvorotkinja te na jedinstven i nekonvencionalan način podržati same rodilje i olakšati im proces donošenja odluke. Broj žena koje se na prvo dijete odlučuju nakon što prijeđu 35. drastično je porastao pa više nije neuobičajeno da neke majke čari trudnoće prvi put iskuse kao četrdesetogodišnjakinje.

Glumica Petra Kurtela, Marijana Batinić, dr.sc. Miro Alebić, glavna urednica Storybooka Vanja Ljubić, Iris Androšević Pinjuh, glumice Ivana Horvat i Daria Lorenci

Panel je vodila poznata voditeljica Marijana Batinić, a fokus događanja bio je na govornicima, dr. sc. Erdenu Radončiću, specijalistu ginekologije i porodništva, te užem specijalistu humane reprodukcije iz zagrebačke Poliklinike Repromed, dr. sc. Miru Šimunu Alebiću, specijalistu ginekologije i porodništva te subspecijalistu ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, voditelju Odsjeka za medicinsku oplodnju u Rodilištu i Poliklinici Podobnik, dr. Petri Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije u Rodilištu i Poliklinici Podobnik te Petri Brzović, terapeutkinji specijaliziranoj za žensko zdravlje i članiciMeđunarodnog Saveza Terapeuta i Savjetnika, Fertile Body Method. Na kraju panela svi su se složili da pri planiranju roditeljstva žene ipak moraju uzeti u obzir nekoliko bitnih faktora koje je doktor Alebić ovako sažeo: "Pomicanjem dobnih granica smanjuje se vjerojatnost začeća, a povećavaju se rizici trudnoće za majku i dijete. Ipak, zdrava djeca koju su rodile majke što su prešle 35. godinu jednako su inteligentna, spretna i draga kao i djeca nešto mlađih majki. Iako sam svjestan socioekonomskih pritisaka, moram zaključiti da ranija trudnoća znači i manji rizik pa taj novi trend ne mogu pozdraviti. Pojednostavljeno, bolje ikad nego nikad, ali i bolje ranije nego kasnije!"

Tekst i foto: promo

Najnovije

Najpopularnije