Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaktus u grlu?

ADIVA ljekarnici tijekom listopada u 119 odabranih ADIVA ljekarni, provode savjetovanja za građane o grlobolji i educiraju ih kako prepoznati simptome grlobolje, kako je ublažiti te kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć. Odabrane ...

Grlobolju najčešće uzrokuju virusi obične prehlade koji su prisutni tijekom cijele godine, ali ipak češće zimi. Bakterijske infekcije grla se javljaju rjeđe. Simptomi grlobolje su: bol u grlu, pečenje, grebanje, otežano gutanje, suhoća sluznice grla, a mogu se javiti i promuklost i gubitak glasa. U težim slučajevima dolazi do oticanja krajnika ili limfnih žlijezda na vratu. Ako osjećate simptome grlobolje, svakako se obratite ADIVA ljekarnicima koji će vam stručnim savjetom pomoći olakšati grlobolju.

Liječenje grlobolje se uvijek prilagođava, ovisno o uzročniku, virusu ili bakteriji. Razlikujemo virusnu i bakterijsku infekciju grla. Virusna nastupa postupno i može biti praćena ostalim simptomima prehlade poput hunjavice, kihanja i kašlja, dok bakterijska infekcija najčešće nastupa naglo, ždrijelo je izrazito crveno, često s gnojnim čvorićima, a temperatura je vrlo visoka.

Bakterijska infekcija grla se liječi antibioticima koje propisuju liječnici. Virusna grlobolja se liječi antisepticima i dezinficijensima za grlo u obliku pastila, sprejeva za usta ili otopina za grgljanje, koji smiruju upalu i sprečavaju naknadnu infekciju. Takvim se preparatima često dodaju i lokalni anestetici, a kod jačeg bola se savjetuje i uzimanje analgetika poput paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline. Uzimajte i dovoljno tekućine, vode ili biljnog čaja, kako bi se navlažila i isprala nadražena sluznica grla, a možete uzeti i žlicu meda i polako je otapati u ustima. Med smiruje upalu, a otapanjem se pojačava lučenje sline koja oblaže grlo i dodatno ublažava simptome.

Popis odabranih ADIVA ljekarni koje tijekom listopada provode savjetodavnu kampanju dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na web stranici www.adiva.hr

O programu ADIVA

ADIVA – SAVJETOM DO ZDRAVLJA ljekarnički je program pokrenut u suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom, a krajnji mu je cilj kvalitetnija ljekarnička usluga, veća sigurnost pacijenata te promocija ljekarnika u sustavu zdravstvene zaštite.

U posljednjih 5 godina ADIVA ljekarnici proveli su opsežne edukativne kampanje za pacijente o atopijskom dermatitisu, prehladi i gripi, želučano-crijevnim bolestima, povišenom krvnom tlaku, terapiji boli, inkontinenciji, alergijskom rinitisu i astmi, zdravoj trudnoći, ginekološkim bolestima, vitaminima i mineralima, tegobama novorođenčadi, Alzheimerovoj bolesti, liječenju pretilost i ozljedama mišićno-koštanog sustava.

Popis odabranih ADIVA ljekarni koje u listopadu provode savjetodavnu kampanju dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na web stranici www.adiva.hr. Nakon savjetovanja o grlobolji u listopadu, u odabranim ADIVA ljekarnama već u studenom započinje nova savjetodavna kampanja za građane o zdravlju očiju.

Popis ADIVA ljekarni potražite ovdje

Najnovije

Najpopularnije