'Svaka čast Storyju na ovoj akciji! Problematizira jako važne zdravstvene teme poput ove. Da samo jedna žena nakon što pročita ovaj intervju osvijesti činjenicu da dvije godine nije bila, primjerice, na mamografiji, ovaj razgovor imao je smisla', rekla je 56-godišnja urednica i voditeljica na HRT-u Tončica Čeljuska, jedna od ovogodišnjih ambasadorica našeg projekta Story Pink Ribbon koji se odvija na nekoliko razina, a časopis Story pokrenuo ga je još 2011. radi obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke.

U posve iskrenom i ženskom razgovoru govorila je o osobnom iskustvu i brizi o zdravlju, pomoći tijekom menopauze, snimanju naslovnice novog broja magazina Story s hrabrom gospođom Katicom Perišom te važnosti unutarnjeg i vanjskog sklada što je došlo s mudrošću i zrelom ljepotom.

Katica periša
Story 

'Žene su danas opterećene majčinstvom, ambicijama, poslom pa mnoge sebe zanemare i stave na posljednje mjesto. Kada govorimo o grudima, žene su za sebe nešto napravile već rutinskim samopregledom, a postupak se u krajnjem slučaju može pronaći na internetu ako se već nisu konzultirale s liječnikom. Ovdje vrijeme znači život. Činjenica je da je zloćudni proces izlječiv ako se na vrijeme otkrije i zato je važno imati naviku redovitog odlaska na sistematske preglede. To je trošak u vrijednost cipela ili odjeće ako ga ne omogući poslodavac. Uvijek bih investirala u takav pregled jednom godišnje. Uostalom, imam primjere poznanica i prijateljica koje su na sistematskom doznale da nešto nije u redu, i to relativno na vrijeme, a mogle su doći i puno kasnije, što ne bi bio dobar scenarij. Treba utjecati na svijest žena o važnosti zdravlja, ljubavi prema sebi i životu te u skladu s tim posložiti prioritete, u ovom slučaju ginekološki pregled pa pregled grudi - ultrazvuk i mamografija. Na žalost, statistike pokazuju da sve mlađe žene obolijevaju od raka dojke', rekla je Tončica.

Do poziva njene liječnice u 9 sati navečer, u zdravstvenom kartonu Katice Periše su stajale samo četiri uredne trudnoće i tri angine. Tih joj je dana trbuh bio jako napuhan, ali to je povezivala s menstrualnim ciklusom. No ultrazvuk je otkrio da je riječ o nečemu mnogo zlokobnijem - bila je puna tumorske vode, imala upalu žuči i dva kamena, a jetra joj je bila u lošem stanju.

Katica periša
Goran Čižmešija 

'Svi su me iz ordinacija ispraćali kao pokojnicu. Osjećaš da nešto gadno ne štima. Liječnik mi je rekao da će me poslati na CT, vidio je markere i znao da je negdje karcinom', govori Katica koja se sa zloćudnom bolešću bori 2,5 godine.

Ona je nagrađivana karakterna glumica, vrsna plesačica, sportašica u duši i cool mama trojice sinova - 14-godišnjih blizanaca Frana i Maka i 7-godišnjeg Tina. I sve stiže. Kako nam je uz smijeh rekla ova 47-godišnjakinja, bude i kaotičnih situacija, pogotovo kada klinci nisu u školi, a ona juri za svojim obavezama, snimanjima, kazalištu ili na druženje sa Storyjem. Ponovno je pokazala svoju širinu i nesebičnost podržavši naš Pink Story, a tim je povodom govorila o ovoj važnoj temi koju mi već cijelo desetljeće potenciramo specijalnim izdanjem. Daria je jedna od osoba s kojima je druženje pravi užitak. Iskrena je i ugodna, a tako je bilo i ovaj put kada je govorila o iskustvu sa zloćudnom dijagnozom koja je, na sreću, daleko iza nje, važnosti specijalističkih pregleda, spoznajama koje je iskusila na svojoj koži, obiteljskom životu i ljepoti. Otkrila nam je i veliku životnu promjenu u ovoj godini. Zbog svega toga drago nam je što je baš ona jedna od naših ovogodišnjih ambasadorica ovoga važnog projekta.

Daria Lorenci Flatz
luka cerovina 

'Pratim i vaš projekt i općenito sve vezano uz ružičasti listopad, pogotovo otkako sam radila monodramu ‘Šest milimetara’ nastalu po knjizi Josipe Pavičić. Često dobivam pozive i za druge zdravstvene akcije o podizanju svijesti i očuvanju zdravlja i rado se odazovem kad god mogu. I sama odlazim na kontrolne preglede svakih šest mjeseci, pogotovo otkako sam imala karcinom jajnika, što sam javnosti nedavno otkrila. Bilo je to prije sedam godina kada sam ga operirala. Otkriven je na vrijeme, a maligna cista otkrivena mi je na porodu trećeg djeteta. Kako je bio carski rez, cista je uklonjena, a nalaz je pokazao da je zloćudna. Imala sam još jednu operaciju dva mjeseca poslije i dobro sam prošla. To mi je bio motiv da radim Josipinu predstavu, samo što tada nisam govorila o svom iskustvu. Jednostavno me bilo strah pričati o tome, ponajviše zbog djece', rekla je za novi broj magazina Story.

Tončica Čeljuska iskreno o brizi za zdravlje i menopauzi
Story 

Uz ove i druge inspirativne priče, Story donosi čitateljima i DAR - PBZ Card i Premium Visa shopping kupone! Story kuponi s popustima iskoristivi su od 18. do 24. listopada i donose popust od 30% u više od 500 trgovina diljem Hrvatske.

PLUS POSEBNA POGODNOST! U subotu, 21. listopada, očekuje vas i poseban PBZ Card Premium Visa Happy Day! Samo tog dana za plaćanje PBZ CARD Premium Visa karticom ostvarite dodatne uštede – čak 40% popusta na odabrane artikle. Više doznajte ovdje.