Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVILNA IGRA: Otvaranje poticajnog okruženja za razvoj djeteta

Autor Promo

Svaki osmijeh, svaki uzvik radosti ili zamišljeni trenutak s igračkom u ruci djeteta priča priču o važnosti igre u njegovom životu

 1.png Izvor: Unsplash

Dok za odrasle igra može izgledati kao jednostavni recept za zabavno provođenje vremena, za dijete je to ključni aspekt njegovog razvoja. No, kako stvoriti okruženje koje ne samo da će zabaviti vaše dijete, nego i poticati njegov intelektualni i emocionalni razvoj?

Igračke nisu samo za igru

Tijekom posljednjih desetljeća trendovi u svijetu dječjih igračaka prepoznali su važnost stvaranja igračaka koje su više od pukog ukrasa. Igračke koje simuliraju stvarni svijet, poput kuhinjskih setova, alata ili igračaka koje potiču na građenje i konstrukciju, omogućavaju djeci da se igraju uloga, razvijajući pri tom društvene vještine, maštu i kreativnost. Najnovije svjetske suvremene trendove prate i igračke i dječja oprema na Mall.hr.

Također, igračke koje potiču rješavanje problema, bilo da je riječ o zagonetkama, slagalicama ili igračkama koje zahtijevaju određenu koordinaciju, pomažu u razvoju kognitivnih vještina. Ovakve igračke potiču dijete da razmišlja, planira i testira različite strategije, gradeći pritom osnovne vještine razmišljanja koje će koristiti cijeli život.

 kelly-sikkema-jrvxgakzism-unsplash-2.jpg Izvor: Unsplash

Interaktivne igračke za nova znanja

Uz to, u modernom dobu gdje je tehnologija sveprisutna, edukativne igračke koje koriste tehnološke elemente mogu pružiti dodatnu vrijednost. Interaktivne igračke koje reagiraju na djetetove akcije ili multimedijski setovi koji kombiniraju fizičku i digitalnu igru mogu obogatiti iskustvo učenja kroz igru.

Međutim, važno je naglasiti da i najsofisticiranija igračka ne može zamijeniti kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom. Stoga, roditelji bi trebali biti aktivno uključeni u igru, postavljajući pitanja, sugerirajući nove načine igre ili jednostavno slušajući djetetovu priču.
Prilikom odabira igračaka i opreme za igru, važno je voditi računa o dobi djeteta i njegovim interesima. No, jednako je važno i stvaranje sigurnog okruženja za igru gdje dijete može slobodno istraživati, eksperimentirati i učiti. U konačnici, svaka igračka, svaki trenutak proveden u igri, prilika je za učenje. Stvaranjem poticajnog okruženja za igru, ne samo da pružate djetetu priliku za zabavu, već i polažete temelje za njegov cjeloživotni razvoj i uspjeh.

Najnovije