Zagreb, 1. veljače – Ekskluzivno partnerstvo EURACTIV mreže za Hrvatsku u izdanju kompanije Mondo INC Zagreb od danas je dobilo svoje ruho: pokrenut je portal EURACTIV.HR! Koja će pitanja biti u fokusu hrvatskih europarlamentaraca tijekom 2023. godine, koliko je Hrvatska još energetski vezana za Rusiju, što se zbiva na tržištu nekretnina nakon uvođenja eura, kakva su iskustva drugih europskih zemalja u borbi s porastom cijena hrane – samo su neke teme koje donosi hrvatsko izdanje EURACTIV-a.

Portal Euractiv.hr pokrenut je danas, 1. veljače, kao novi izdavački projekt kompanije Mondo INC Zagreb, u čijem je sastavu i Adria Media Zagreb, jedna od najvećih medijskih kuća u Hrvatskoj. Hrvatski Euractiv dio je nezavisne paneuropske medijske mreže Euractiv.com specijalizirane za EU tematiku, osnovane 1999. godine s ciljem poticanja diskusije između različitih sudionika, uključujući i predstavnike vlada, poslovne scene te civilnog društva.

„Hrvatska redakcija Euractiva pratit će zbivanja na hrvatskoj političkoj i gospodarskoj sceni te u nevladinom sektoru sa željom da bude središnja točka za razmjenu mišljenja o poziciji Hrvatske unutar Europske unije i dosezanju europskih standarda u svim aspektima društvenog razvoja“, poručila je glavna urednica portala Đurđica Klancir.

Intervjuom s hrvatskom ekonomisticom Marinom Tkalec otvorena je nova etapa hrvatskog portala u mreži europskog medijskog projekta Euractiv. „Hrvatska je zaista ostvarila snove većine zemalja članica EU, imamo euro, Schengen, nisku nezaposlenost, rast plaća, barem nominalnih, a i realnih sve do 2022., ali platila je i veliku cijenu zbog iseljavanja. Oko 300.000, mahom mladih i obrazovanih, iselilo je na bogatiji i uređeniji zapad. Nisu otišli samo zbog većih plaća i jeftinijeg špeceraja, nego i zbog uređenijih institucija, manje nepotizma i korupcije. A to je i znak da u dosizanju nekih europskih vrijednosti u Hrvatskoj ozbiljno kaskamo“, rekla je, između ostalog, Tkalec u opsežnom intervjuu za portal Euractiv.hr koji možete pročitati ovdje.

Hrvatsko izdanje Euractiva otkriva i koje će teme biti u fokusu hrvatskih europarlamentaraca tijekom 2023. godine, koliko je Hrvatska još energetski vezana za Rusiju, što se zbiva na tržištu nekretnina nakon uvođenja eura, a iz europske „mreže“ donosi iskustva drugih zemalja u borbi s porastom cijena hrane. Uz to, u nadolazećim danima čitajte i analizu „Kako će hrvatska poljoprivreda potrošiti pet milijardi eura do 2027. godine“, a redakcija najavljuje i intervju s Olgicom Spevec, poznatom hrvatskom stručnjakinjom za Europsku uniju i integracije – koja je nakon dugo izbivanja iz medija dala intervju novinaru Euractiva Adrianu Milovanu. „Hrvatska Europi može ponuditi puno više nego što sada nudi“, jedna je od poruka sugovornice Olgice Spevec.