Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STUDIJE POKAZUJU - S NEPLODNOŠĆU SE BORI ČAK 20 POSTO PAROVA: Povećajte šanse za trudnoću prirodnim putem

Autor Promo

Neplodnost je jedan od najvećih izazova i problema parova u 21.stoljeću, no nije nepovratno stanje, a promjenom životnih navika možemo uvelike doprinijeti povećanju plodnosti.

 neplodnost.jpeg Izvor: Pexeles

Iz godine u godinu, život u paru poprima drugačija značenja i nove oblike. Suvremeni način života promijenio je sve od načina na koji upoznajemo potencijalne partnere preko podjele uloga do izazova i problema s kojima se parovi danas susreću. Jedna od najvećih tema u životu svakog para oduvijek su bila djeca, a izazov s kojim se posljednjih godina suočava sve veći broj parova je neplodnost.

Kao jedan od najvećih izazova i problema parova u 21. stoljeću čija učestalost rapidno raste, neplodnost može imati drastične posljedice na život jednog para. Posljednjih godina sve više pozornosti pridaje se upravo suvremenom načinu života i okolišnim čimbenicima koji negativno utječu na opće i reproduktivno zdravlje žena i muškaraca. Loše prehrambene navike, konzumacija alkohola, stres, pušenje i pretilost samo su neki od faktora koji mogu značajno smanjiti šanse za začećem.
Što je zapravo neplodnost, koji su faktori rizika i gdje pronaći prirodnu pomoć?

Jedan od najvećih izazova u životu parova danas

Neplodnost je bolest reproduktivnog sustava, a definira se kao nemogućnost prirodnog začeća nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. Većina studija potvrđuje kako neplodnost pogađa gotovo 15-20 % svih parova. Iako i žena i muškarac daju neovisan doprinos plodnosti para, ishodi plodnosti fiksirani su samo u pogledu stope trudnoće ili rađanja.

Razlozi neplodnosti su vrlo različiti te uključuju čimbenike poput genetskih mutacija, stila života, prehrambenih navika i poremećaja reproduktivnog sustava. Svi navedeni čimbenici i način života mogu dovesti do narušavanja ravnoteže u organizmu, a jedna od posljedica može biti i negativan utjecaj na plodnost.

Međutim, za razliku od steriliteta, neplodnost nije nepovratno stanje, a promjenom životnih navika možemo uvelike doprinijeti povećanju plodnosti.

 zivot-u-paru.jpeg Izvor: Pexeles

Faktori rizika neplodnosti kod žena

Najčešćim uzrocima neplodnosti kod žena smatraju se hormonalni poremećaji, poremećaji ovulacije, stil života, stres, spolno prenosive bolesti i zatajenje jajnika. Da bi došlo do trudnoće, potreban je niz situacija koje se moraju dogoditi u tijelu žene, a ključna je ravnoteža hormona i sustava proizvodnje jajnih stanica.

Problemi s oplodnjom obično su posljedica anovulacije, a ona je, s druge strane, uglavnom posljedica nepravilnog funkcioniranja endokrinog sustava. Neadekvatna prehrana i loše prehrambene navike također su usko povezani s reprodukcijom. Previsok ili prenizak unos energije dovode do tjelesnih poremećaji kao što su pretilost i anoreksija, a oni mogu uvelike utjecati na homeostazu organizma te uzrokovati nepravilnosti u radu jajnika. Osim toga, razna zdravstvena stanja i bolesti poput endometrioze i sindroma policističnih jajnika mogu blokirati prolaz jajne stanice te na taj način odgađati trudnoću. Sve navedeno ključni su problemi koji uzrokuju neplodnost žena, a važnu ulogu ima i dob jer plodnost žene pada nakon tridesete godine života.

Faktori rizika neplodnosti kod muškaraca

Neplodnost muškarca i narušeno muško zdravlje isprepleteni su sa seksualnim funkcioniranjem, a mogu utjecati na međuljudske, partnerske i društvene odnose te uzrokovati značajne emocionalne i psihološke štete. Najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca su pokretljivost i broj spermija, stil života, stres, bolesti genitalnih organa i prirođena neplodnost, a glavnim uzrokom smatra se niska kvaliteta sjemena.

Defektna spermatogeneza javlja se kao posljedica prisutnosti endokrinog poremećaja te stvaranja neispravnih spermija koji nisu u mogućnosti oploditi jajnu stanicu, ali i uzimanja lijekova, zračenja te infekcija. Također, faktor stresa dodatno doprinosi smanjenju spermatogeneze i kvalitete spermija jer narušava funkciju testisa. Na neplodnost mogu utjecati i drugi faktori kao što su neispravan transport i „isporuka“ spermija.

Međutim, većina muškaraca nije u mogućnosti primijetiti simptome, ali znakovi koji mogu upućivati na neplodnost uključuju probleme sa seksualnom funkcijom (smanjen libido i erektilna disfunkcija), bol u području testisa, ponavljajuće urogenitalne infekcije, nenormalan rast grudi te smanjen rast dlaka na licu i tijelu.

Uz faktore rizika neplodnosti kod žena i muškaraca, važno je napomenuti da, za razliku od steriliteta, neplodnost nije nepovratno stanje, a promjenom životnih navika možemo uvelike doprinijeti povećanju plodnosti. U nastavku otkrijte jedan od najjednostavnijih načina na koji možete doprinijeti povećanju plodnosti.

Bioandina aktivirana Maca – prirodna pomoć za plodnost

Hormonska ravnoteža temelj je zdravlja svakog organizma. Kada iz određenih razloga dođe do njezinog disbalansa, pojavljuju se ozbiljni fizički problemi, a oni vrlo često mogu biti uvod i u emocionalne i mentalne probleme.

Maca kao adaptogena biljka ima sposobnost podizanja sveukupne otpornosti organizma, omogućujući da se tijelo bolje prilagodi na bilo kakve stresne okolnosti. Regulatorni učinci mace primarno su posljedica djelovanja molekula macamida i macaena koji se aktiviraju sušenjem i termičkom obradom korijena mace. Maca tako regulira i uravnotežuje produkciju hormona te ublažava fiziološke i bihevioralne aspekte hormonske neravnoteže.

 Bioandina-Crvena-i-Crna-aktivirana-Maca-.jpeg Izvor: Bioandina

Razlog je to zbog kojeg se, Crvena i Crna aktivirana Maca smatraju izvrsnim saveznikom u planiranju trudnoće.Crvena aktivirana Maca kompleks kapsule doprinose regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava. Drugim riječima, doprinose uravnoteženju hormona pri raznim zdravstvenim stanjima i tegobama kao što su neredoviti menstrualni ciklusi i sindrom policističnih jajnika. Dakako, uravnoteženjem hormonalnog disbalansa, a time i regulacijom menstrualnih ciklusa, doprinosi se povećanju libida i plodnosti kod žena.

 Crvena aktivirana Maca kompleks kapsule.jpg Izvor: Bioandina

S druge strane, Crna aktivirana Maca kompleks kapsule doprinose normalnoj spolnoj funkciji i libidu muškarca. Samim time pozitivno doprinose spolnoj moći, erektilnoj disfunkciji i povećanju razine testosterona u muškarca, ali jednako tako povoljno utječu na spermatogenezu povećavajući broj i pokretljivost spermija, čime doprinose plodnosti kod muškaraca.

 Crna aktivirana Maca kompleks kapsule.jpg Izvor: Bioandina

Najnovije