Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Panel StoryBooka i Plive: Osteoporoza – tiha epidemija

Panel na temu "Osteoporoza – tiha pandemija", u organizaciji Plive i magazina StoryBOOK, održan je jučer na terasi kultnog zagrebačkog kafea Velvet. Istaknuto je kako je osteoporoza jedna od pet najčešćih kroničnih bolesti. S voditeljocom panela Katarinom Moškatelo o ovoj su temi razgovarali dr. sc. Martina Matovinović, specijalist endokrinolog s KBC-a Zagreb, prim. dr. Sc. Iva Žagar, dr. med. KBC Zagreb, specijalist iz fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatologije, dr. sc. Ksenija Maštrović Radončić, dr. med. specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatologije KB sv. Duh, te dr. Šime Mijić, specijalist  fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatologije; Poliklinika Faktor Zdravlje.

Istaknuto je kako je osteoporoza asimptomatska bolest, koja se često ne detektira dok se ne dogodi neki štetni događaj ili fraktura. No testiranja su vrlo jednostavna i prije odlaska specijalistu i sam doktor opće prakse se može pobrinuti da se većina testova odraditi prije kako bi se što jasnije utvrdila slika i stanje pacijenta.

Na ruku ovoj bolesti ide i moderan stil života u kojem smo svakodnevno u sjedećem položaju bez mnogo kretanja i gibanja. Loša ishrana, alkohol i pušenje dodatno djeluju na smanjenje mišićne mase koja uz smanjeno kretanje ne radi poticaj kostima na izgradnju i dolazi do poroznosti. Posebno je naglašeno da se djecu od 8 godine života obavezno treba motivirati na aktivnost minimalno 45 minuta dnevno. Zaključak je bio da uz kvalitetnu ishranu, bogatu proteinima, kalcijem treba uključiti i vitamin D kojeg u ljetno vrijeme ima dovoljno pod uvjetom da barem petnaest minuta svakodnevno boravimo na suncu. No ako nismo u mogućnosti, važno je iste nadomjestit korištenjem kvalitetnih suplemenata.

Medijski je ovaj događaj pratio i magazin StoryBOOK koji u aktualnom izdanju također ima više odgovora na ovu bitnu zdravstvenu temu.

Fotografije: Robert Gašpert

Najnovije

Najpopularnije