Ovogodišnji program aktivnosti predstavile su Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, te Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, uz nazočnost predstavnika svih gradskih ureda, tvrtki, udruga i ustanova koji su nositelji programskih aktivnosti. Ove je godine u program uvršteno više od stotinu različitih besplatnih događanja, a Europskom tjednu mobilnosti priključili su se i muzeji grada Zagreba, koji će 22. rujna omogućiti svim građanima besplatan posjet. Povelju kojom Grad Zagreb službeno pristupa Europskom tjednu mobilnosti 2019. potpisala je u ime gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Svake godine Europski tjedan mobilnosti fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću, a ove je godine njegov slogan "Krećite se s nama! (Walk with us!)" te nas motivira na razmišljanje o najprikladnijem načinu kretanja. Glavni je cilj Europskog tjedna mobilnosti u 2019. potaknuti ljude da iskušaju različita rješenja mobilnosti u svojim gradovima kako bi se demantiralo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza. Grad Zagreb trinaestu godinu zaredom organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti zadovoljavajući kao "zlatni sudionik" sva tri kriterija, a već od prve godine sudjelovanja je, prema ocjenama posebnog stručnog žirija, kontinuirano uvršten među prvih deset najuspješnijih gradova.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge. Program događanja možete potražiti na službenim stranicama Grada Zagreba www.zagreb.hr

Europski tjedan mobilnosti tradicionalno je počeo konferencijom za novinare u kavani Johann Franck, u samom srcu Zagreba.

Tekst i foto: promo