Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

StoryGourmet u posjetu Dunji i Anti Gotovini i njihovoj farmi tuna

Ljetni broj StoryGourmeta donosi ekskluzivnu reportažu s farme tuna Dunje i Ante Gotovine

Ekipa najraskošnijeg domaćeg gastro magazina provela je dan u društvu Dunje i Ante Gotovine i njihovih najbližih suradnika u Pelagos net farmi te iz prve ruke doznali sve o njihovu uzgoju tune i preradi sitne plave ribe. Iz prve ruke, u razgovoru s Antom Gotovinom, njegovom suprugom Dunjom, koja od kraja prošle godine radi na razvoju brenda Pelagos i distribuciji njihovih proizvoda na tržište, zatim Denisom Klarinom, tehničkim direktorom i pionirom know-how uzgoja tune, te Davorom Barićem, direktorom ribolova i proizvodnje, razgovarao je chef Ivan Pažanin, stalni član stručnog tima StoryGourmeta.

Split,1662019. Firma Pelagos Ante Gotovine u Gazenici Zadar. Foto: Jadran Babic

Dan su počeli u sjedištu Pelagos net farme u zadarskoj luci Gaženica, na gatu 4, gdje se smjestilo impresivno sjedište tvrtke, centar sastavljen od novoizgrađene hladnjače kapaciteta dvije tisuće tona te pogona za preradu inćuna i srdela s kapacitetom prerade tisuću tona godišnje. Srdačnost, strast i otvorenost kojom su ekipu StoryGourmeta dočekali, ističe Ivan Pažanin, dugo će mu ostati u pamćenju. Dojmila ga se i samozatajnost i legendarna mirnoća Ante Gotovine, koji je s obitelji Mandić, koja im je u tvrtki Pelagos partner, stvorio svoju dugo željenu oazu, kako za sebe, tako i za svoju obitelj. A njegova obitelj danas nisu samo njegova djeca i supruga Dunja nego i svih 110 zaposlenika s kojima gradi otvoren odnos povjerenja, međusobnog razumijevanja i uvažavanja.  “Svi smo na istom brodu – imamo premium proizvode, odredili smo kurs. Brzina plovidbe prema uspjehu ovisi o nama, koji radimo za Pelagos i jaki smo koliko nam je jaka najslabija karika”, ističu Dunja i Ante Gotovina koji su ekipu StoryGourmeta u sjedištu Pelagosa tog nedjeljnog jutra dočekali s još toplim domaćim fritulama.

Nakon obilaska sjedišta i pogona poveli su nas brodom do farme tuna, na samom ulasku u kornatski arhipelag. Vijenac otočića kod otoka Balabra na ulasku u kornatski arhipelag znanstvenici su službeno proglasili jednom od idealnijih pozicija za akvakulturu atlantske plavoperajne tune na Mediteranu. Farma je zaštićena od bure i juga, dubina je 70 metara, morske struje su snažne. Kavezi ili jedinice za uzgoj promjera su 50 m, visine mreža su 35 m, usidrenih blokovima od 10 do 15 tona. Ovamo u pokretnom kavezu stiže tuna ulovljena kod otočića Jabuka.

Organizacija u Madridu iznimno je Hrvatskoj izdala dozvolu lova male tune, minimalne težine 8 kg, jer takva zalazi u Jadran, i to samo za svrhu uzgoja. Inače bi put tegljača s transportnim kavezima trajao mjesec dana, što bi bila nemoguća misija. Tuna je u stalnom pokretu. Istodobno kretanje tegljača prema farmi zato mora biti jako sporo. Tuna se u promet smije pustiti tek kad dosegne minimalno dopuštenu težinu od 30 kg. Čime hrane tunu, kako je love, kome ju prodaju te što još proizvode od sitne plave ribe, doznajte u senzacionalnoj reportaži na čak osam stranica gdje bračni par Gotovina otkriva i kako su došli na ideju o uzgoju tune.

Tekst: Story Gourmet

Foto: Jadran Babić

Najnovije

Najpopularnije