Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partner je napustio obitelj, kako pokrenuti razvod...

Kad ostanete sami s četvero djece, logično je da trebate pravnu pomoć da vas usmjeri kako se izboriti za svoja prava. Odvjetnica Musulin daje svoj prijedlog...

Pitanje:

Poštovani, što da napravim u slučaju kada je suprug napustio obitelj, pod izgovorom da ide raditi u Austriju. Nakon tjedan dana vidim ga kako šeće gradom. Nigdje nije otišao, jednostavno nas je napustio. Živimo u kući koja je njegovo vlasništvo. Za djecu ni ne pita, u pitanju je četvero djece. Kad smo saznali da luta gradom počeo je pisati poruke tipa da budem dobra jer će mi inače raditi probleme na poslu, uzeti auto i sl. Želim pokrenuti razvod, ali ne znam može li me izbaciti iz kuće i je li dužan plaćati za djecu ako nigdje ne radi. On sad ispada jadnik koji je eto radi mene beskućnik. I navukao se na kladionicu, zato smo se i posvađali i on je samo pokupio stvari i otišao. Na razgovor ne pristaje jer ne vidi u sebi nikakvog krivca za probleme, nego sam jedino po njegovom ja krivac jer mu ne dam da sve novce prokocka. Molim savjet! Unaprijed hvala!

Odgovor:

Predlažem da se prvenstveno obratite nadležnom Centru za socijalnu skrb obzirom su bračni drugovi koji imaju zajedničku maloljetnu djecu dužni prije pokretanja sudskog postupka za razvod braka, sudjelovati u postupku obveznog savjetovanja koje provodi centar za socijalnu skrb.

Svrha obveznog savjetovanja je upoznavanje bračnih drugova s mogućnošću upućivanja u obiteljsko odnosno bračno savjetovalište, upoznavanje s pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka, upućivanje u dobrobit djeteta prilikom donošenja odluka u brakorazvodnom sporu, informiranje o izradi plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi te mogućnosti pružanja stručne pomoći u sastavljanju plana, kao i upoznavanje s mogućnošću obiteljske medijacije.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Najnovije

Najpopularnije