Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što kada su djeca ozlijeđena u prometnoj nesreći?

Naša suradnica Blaženka Musulin odgovara imaju li djeca ozlijeđena u prometnoj nesreći pravo na odštetu i koja su općenito njihova prava

Pitanje: Prije nekoliko tjedana vozila sam djecu na rođendan i povezla dvoje djece iz susjedstva da ne moraju voziti svi roditelji. Putem do odredišta imala sam prometnu nesreću koju sam skrivila jer mi se vozilo ubacilo ispred nas i nisam stigla dovoljno brzo zakočiti. Djeca su ozlijeđena i kolima Hitne pomoći prevezena u bolnicu. Jako mi je neugodno pred drugim roditeljima i zanima me imaju li  djeca kakva prava za odštetu i hoću li ja za to odgovarati?

Odgovor:

Prema Zakona o obveznim odnosima, tko drugome nanese tjelesnu ozljedu ili mu naruši zdravlje, dužan je naknaditi mu štetu. U konkretnom slučaju djeca imaju pravo na naknadu štete za zadobivene ozljede, odnosno oštećenje zdravlja, a što predstavlja naknadu neimovinske štete. Pretrpljeni fizički i duševni boli i strah su mjerila za određivanje visine pravične novčane naknade. Ozljeda izaziva fizičku bol, a neugodan doživljaj predstavlja tkz. psihičku bol, dužina i jačina trajanja takvih bolova odlučujuća je za dobivanje odštete, a postoji i pravo na naknadu troškova liječenja i druge potrebne troškove koji su s tim u vezi nastali. Također, ozlijeđena osoba ima pravo tražiti naknadu za tuđu pomoć i njegu koja joj je bila potrebna za vrijeme liječenja, ukoliko se radilo o takvim ozljedama radi kojih je bilo potrebno mirovati, naknadu za zaostalo naruženje ako su ostali vidljivi ožiljci nakon nesreće ili radi operacije. Prilikom određivanja visine odštete važne su sve okolnosti konkretnog slučaja, pa visina ovisi i o tome da li je u konkretnom slučaju bilo hospitalizacije, imobilizacije, infuzije, operacije, previjanja šavova, rehabilitacija. S obzirom na to da su djeca ozlijeđena kao putnici u osobnom vozilu, imaju pravo dobiti naknadu za pretrpljene ozljede, a odšteta se isplaćuje sa police osiguranja kojom je vozilo osigurano. Isplatom odštete čitateljici će se smanjiti bonus, popust koji ima za uplatu police osiguranja, dok se pitanje kazne za izazivanje prometne nesreće rješava u prekršajnom postupku. Gospođa će dobiti odluku o kazni na koju može uložiti žalbu, a ako kaznu koju dobije od policije odmah plati, postupak je gotov.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Najnovije