Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treba li poslodavac obavijestiti radnika o njegovim pravima ili se pak radnik treba sam raspitati?

Što se događa kad se sami ne raspitate o svojim pravima, a poslodavac vas ne obavijesti o njima? Možete li se žaliti i čiji to propust, vaš ili poslodavčev? Ogovara naša suradnica, odvjetnica Blaženka Musulin

 mama u kupnji

Pitanje: Na čuvanje trudnoće otišla sam početkom travnja 2019., a rodila sam 5. 11. 2019. i još uvijek sam na porodiljnom. Polako planiram povratak na posao pa sam kadrovsku pitala koliko još imam staroga godišnjeg i do kada ga mogu koristiti. Prvo su me nazvali i objasnili da mi je preostali dio iz 2019. godine (cca. 25 dana) propao jer nisam došla ni 1. dan na posao u 2020., a da imam cijeli godišnji iz 2020. i cijeli iz 2021. godine. Tražila sam ih da mi pošalju to i pisanim putem.

Zanima me ima li poslodavac pravo obavijestiti svoje radnike o njihovim pravima ili je to zadatak svakog radnika osobno? I je li taj godišnji iz 2019. zaista propao ili ga ipak imam pravo koristiti? Firma je inače državna agencija i vrlo se ponosi titulom MomForce organizacije. U prošlosti smo već imali nekih tužbi vezano uz prava žena nakon povratka s porodiljnog pa bih htjela znati svoja prava, a u firmi su jako škrti s informacijama.

Odgovor: Ističemo kako poslodavac može obavijestiti radnike i upoznati ih s njihovim pravima (u konkretnom slučaju kako maksimalno iskoristiti godišnje odmore), ali općenito je to zadatak svakog radnika osobno. U pogledu korištenja godišnjih odmora, navodimo kako je člankom 76. Zakona o radu (Narodne novine broj: 93/14, 127/17, 98/19, dalje u tekstu: „ZOR“) propisano da svaki radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u svakoj kalendarskoj godini. Ako godišnji odmor ili dio godišnjeg odmora nije iskorišten zbog korištenja prava na rodiljni i roditeljski dopust, sukladno članku 84. ZOR-a, radnik ga ima pravo iskoristiti po povratku na rad, odnosno do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine.

Iznimno od prethodno navedenog, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji radnik zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju nije mogao iskoristiti ili njegovo korištenje poslodavac nije omogućio do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine, radnik isti ima pravo iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se vratio na rad.

Dakle, pod pretpostavkom da se na rad vraćate u srpnju 2021. godine, u tom slučaju imate pravo iskoristiti godišnji odmor za 2020. godinu do kraja ove tekuće godine, a godišnji odmor za 2021. godinu najkasnije do 30. 6. 2022. godine. S obzirom na sve opisano, prihvaćamo stav poslodavca da ne biste imali pravo ostvariti godišnji odmor za 2019. godinu.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Shutterstock

*Izjava o odricanju od odgovornosti Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije