Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li platiti kaznu, a da mi ne oduzmu vozačku na tri mjeseca?

Otac je zbog prebrze vožnje dobio novčanu kaznu i mjeru uzimanja vozačke dozvole na tri mjeseca. Budući da ne može bez automobila jer obitelj živi predaleko od škole i vrtića, pitao je našu suradnicu za pravničko mišljenje

 tata u autu

Pitanje: Poštovani, dobio sam od policije OPlatio bavezni prekršajni nalog, s kaznom od 3.000,00 kn, a uz to je još i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u  trajanju od tri mjeseca! Mogao bih financijski platiti kaznu, kako piše, 2/3 dijela, ako platim odmah, no ostanem li bez vozačke, onda ne mogu djecu voziti u vrtić niti u školu, a daleko stanujemo. Mogu li kaznu platiti, a žaliti se samo na oduzimanje vozačke?

Odgovor: Prekršajnim zakonom (Narodne novine broj:107/7, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17 i 118/19 koji je stupio na snagu 1.1.2019.g.) regulirano je donošenje Obaveznog prekršajnog naloga i naplata novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja. Za donošenje takvog naloga potrebno je da budu ispunjeni opći uvjeti za izdavanje, a obavezni prekršajni nalog može se izdati samo za prekršaj propisan zakonom za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 5.000,00 kuna.

Zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom izrečena vam je temeljem čl. 58 Prekršajnog zakona, a primjenjuje se u slučaju kad postoji opasnost da će počinitelj prekršaja ponovno počiniti isti prekršaj.

Navodite kako ste spremni kaznu platiti ali vas muči gubitak vozačke dozvole, stoga je osobito  važno da prije plaćanja kazne pročitate Uputu o pravnom lijeku koja se nalazi na kraju odluke.

U tekstu osim roka i načina ulaganja prigovora stoji i da se plaćanjem novčane kazne prije podnošenja prigovora ili čak i nakon što je prigovor podnesen, smatra kako se okrivljenik odrekao prava na podnošenje prigovora, odnosno plaćanje se smatra odustajanjem od već podnesenog prigovora protiv prekršajnog naloga.

Dakle ukoliko platite novčanu kaznu čak se smatra da ste odustali od prigovora (koji ste možda uložili) pa ujedno ostajete i bez vozačke dozvole.

Pravovremenim ulaganjem prigovora protiv Obveznog prekršajnog naloga, prekršajni nalog će biti stavljen izvan snage, te se pred prekršajnim sudom provesti postupak u kojem možete predložiti dokaze u svoju obranu, a možete angažirati i odvjetnika.

Važno je dakle  da ukoliko želite zadržati vozačku dozvolu svakako uložite prigovor protiv obaveznog prekršajnog naloga u propisanom roku od 8 dana, tijelu koje je Nalog  izdalo.

Što se tiče vozačke dozvole, zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole počinje teći slijedećim danom kada je okrivljeniku nadležno tijelo uredno dostavilo obavijest o upisu izrečene mjere u evidenciju izdanih vozačkih dozvola.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije