Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjena navike uspavljivanja djeteta

Zanima me kako bebu od 10 mjeseci odviknuti od uspavljivanja na rukama? Navikao je da ga ljuljam dok zaspi i to očekuje i noću kad se budi. Kad ga pokušam maziti samo u krevetiću, počne plakati i ustajati na noge sve dok ga opet ...

Poštovana mama,

On se na to naviknuo i trebat će puno strpljenja da promijenite njegove navike. Bilo bi dobro da se tata uključi u njegovo uspavljivanje kako bi ga postupno odviknuli od, mogli bi reći, krivih navika. On povezuje uspavljivanje isključivo s vama i nošenjem.

Nakon što ga nahranite, neka ga tata preuzme. Ono što bi bilo dobro da pokušate i vi i tata kod uspavljivanja, je da ga uspavate kao i do sada, međutim, prije nego ga stavite u krevetić, lagano ga razbudite. Tek toliko da uvidi da je došlo do promjene, a opet da je dovoljno pospan da nastavi spavati. Možete ga malo poškakljati po obrazu ili stopalima. Naravno, da to neće uvijek djelovati i da ćete morati to i nekoliko puta ponoviti jer će se ponekad i u potpunosti razbuditi. Ali tako će se s vremenom naučiti sam uspavati i bez nošenja.

Po noći, neka je interakcija na minimumu i nemojte paliti svjetla. Kada se probudi tijekom noći, neka tata bude taj koji će ga uspavati tako da ga mazi u krevetiću. Također mu možete govoriti i nešto poput: "Mama/tata je tu, samo ti spavaj, mama/tata je uvijek tu" ili pjevati omiljenu pjesmicu.

Vrlo je vjerojatno da će se i tada buniti i plakati kako bi dobio ono što želi. Ako vidite da maženje u krevetiću nakon 5 do 10 minuta ne djeluje, uzmite ga na ruke. Sljedeći put kada se probudi, opet ga mazite u krevetiću bez podizanja. Morate samo biti uporni i strpljivi i kroz nekih tjedan dana vidjet će te promjenu.

Prije samog spavanja, za vrijeme uspavljivanja i tijekom noći možete koristiti i zvukove poput žubora vode, šuštanja lišća i sl. Ti zvukovi djelu jako umirujuće na djecu.

Preko dana, posebno prije spavanja, osigurajte si dodatno vrijeme za maženje, nošenje i igru tako da zadovolji svoju potrebu za vama.

U ovoj dobi puno roditelja stavi dijete u svoj krevet i svi zajedno spavaju. Tako se svi naspavaju, a dijete dobije ono što želi - vašu toplinu i blizinu. Ako vam tako nešto odgovara, možete i to probati.

Najnovije