Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete muče noćni strahovi, kako roditelji mogu pomoći?

Nažalost, neka djeca sklonija su nemirnom spavanju noću i učestalijim buđenjima. Savjetnica Hrabrog telefona savjetuje kako se nositi s djetetom noćnim strahovima i kako mu pomoći

Pitanje: Javljam vam se jer moj sin od 5 godina ima problema sa spavanjem. Jako se često budi, nemirno spava, ponekad počne i plakati bilo da je budan, bilo da plače u snu. Uz sve to često i sanja, što je jedan od razloga da se često budi. Barem mi se tako čini. Muči me to njegovo buđenje, ne znam kako da mu pomognem da mirnije spava. Strah me da ovako ne spava dovoljno i da ne dobiva sve potrebno za svoj razvoj.  Najviše me muči često buđenje, a tako je otkad je bio beba. Inače je dobro i zdravo dijete, ne znam što bi ga moglo mučiti pa tako ne znam ni što da radim. Hoće li to samo proći s vremenom? Voljela bih mu pomoći pa vas molim za neki savjet!

Odgovor: Draga mama, prije svega htjela bih vam se zahvaliti što ste nam se javili i ovim putem obratili za savjet. Na taj ste nam način iskazali svoje povjerenje i za to smo zahvalni. Iz upita je lako uvidjeti da ste brižna i savjesna majka koja želi svojem sinu omogućiti zdrav te kvalitetan rast i razvoj. Roditeljstvo je svakako jedan od najodgovornijih životnih zadataka i sasvim je prirodno da u određenome razdoblju ili situacijama roditelji nisu sigurni na koji način postupiti. Sretni su oni koji su svjesni da svojim odlukama i ponašanjima oblikuju život svog najdražeg malog bića te se u trenucima „krize“ usude potražiti savjet kao što ste vi to učinili. Nadam se da će vam odgovor pomoći oko dvojbi koje ste iznijeli.

Čini mi se da vas najviše brine nemiran san sina, kao i da ste dodatno zabrinuti jer ne znate koji je uzrok opisane situacije, a i strah da će manjak sna negativno utjecati na njegov razvoj. Za detaljnije procjene i zaključivanje o uzroku djetetova ponašanja potreban je izravan susret s djetetom, ali ću ponuditi neka moguća objašnjenja i nove ideje za rješavanja situacije te se nadam da će vam koristiti.

Dob vašeg sina je uobičajena razvojna faza za javljanje tzv. noćnih strahova kod djece tijekom kojih se djeca posjedaju u krevetu, plaču, viču, uplašena su, a mogu biti i budni. Noćni strahovi mogu, ali i ne moraju biti vezani za neki stresni događaj. Vi kao roditelj u tim situacijama možete biti tu uz njega, paziti da ne udari glavom ili da ne padne s kreveta, tada je potrebno pridržati dijete kako se ne bi ozlijedilo. No ako dijete samo sjedi na krevetu najbolje je da ga ne budite kako ga ne biste dodatno prestrašili. Ako primijetite da i dalje spava možete ga zagrliti i lagano ljuljati kako bi osjetilo vašu prisutnost. Pritom ga pokušajte mirnim i tihim glasom umiriti. Kratke i jednostavne rečenice poput: „Siguran si. Tu sam za tebe. Čuvam te. Sve je u redu.“ mogu djetetu pomoći da se umiri i osjeti sigurnost kako bi nastavio sa spavanjem.

Također, ako je vaš sin budan, možete ga probati pitati je li nešto sanjao ili čega se boji. Često se djeca te dobi boje mraka, lopova, ali i nadrealnih bića i pojava - čudovišta, vampira, duhova, vještica i sl. Razlog ovim strahovima je taj što djeca puno maštaju, gledaju razne televizijske sadržaje i slušaju priče zbog čega im je teško razlikovati maštu od stvarnosti. Ako vam da neki konkretan odgovor, poput da se boji nekog predmeta iz sobe koji npr. baca neku veliku sjenu u sobi ili sl., možete probati vidjeti koliko je moguće da taj predmet uklonite iz sobe kako bi se sin smirio. Imajte na umu da nije poželjno forsirati dijete da se sjeti čega se boji, ako ga ne može imenovati u tom trenu.

Rutina prije spavanja

Ono što vam može pomoći u prevenciji nemirnog spavanja jest uspostavljanje rutine prije spavanja. To znači da dijete otprilike u isto vrijeme svaki dan večera, tušira se, pere zube. Prije spavanja je poželjno da dijete ima mirnije aktivnosti, poput čitanja ugodnih priča za laku noć, maženja s vama i sl. Možete zajedno pripremiti i neke sigurne zone poput igračke koja ga čuva, zanimljive noćne lampe koja je blizu njega. Možete ostaviti i odškrinuta vrata u slučaju da se boji mraka. Pokušajte vidjeti što bi mu od toga moglo pomoći da mirnije spava i da se ne budi tako često tijekom noći.

Još jedan način koji bi mogao pomoći umiriti dijete prije spavanja je korištenje „spreja“ protiv čudovišta, igračke koja ga može čuvati, atraktivne noćne lampe koja vašem djetetu uvijek može biti pri ruci, kako bi u takvim situacijama imao veći osjećaj kontrole. Ako bi se problemi sa spavanjem nastavili, preporučujem vam da se obratite pedijatru kako bi se utvrdilo postoji li uzrok teškoća sa spavanjem s medicinske strane.

Za kraj bih vam htjela poručiti da je važno da kroz ovaj period brinete i o sebi. Vjerujem da nije lako imati neprospavane noći, uz sve ostale roditeljske i životne obaveze. Stoga bih vas voljela usmjeriti da pokušate s ostalim ukućanima napraviti neki dogovor oko primirivanja sina kako bi nastavio spavati. Ako to nije moguće, potičem vas da uzmete više vremena za sebe tijekom dana, kako biste prevenirali nakupljanje umora i stresa, koji se nerijetko javljaju u ovakvim situacijama.

Ako imate dodatnih pitanja vezanih uz ovu ili neku drugu situaciju, slobodno se možete javiti na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona na 0800-0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, a možete se javiti i na chat svakim danom od 17 do 20 h na www.hrabritelefon.hr/chat. Naravno, javiti se možete i ovim putem.

Još jednom, hvala vam na ukazanom povjerenju. Želim vam puno strpljenja i snage te se nadam da ćete što prije uspjeti prebroditi djetetova noćna buđenja vašeg sina!

Srdačan pozdrav,

Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Najnovije