Pitanje:

Pozdrav, majka sam 11-godišnje djevojčice čiju najbolju prijateljicu djeca iz škole zezaju. Njena najbolja prijateljica ide u paralelni razred s njom. Kako mi kći kaže, djeca ju zezaju jer je pomalo drugačija od svojih vršnjaka, nema iste interese kao oni te su ju uzeli na pik. Uglavnom ju zezaju pod odmorima i stalno upiru prstom prema njoj smijuljeći joj se u facu. Djevojčica se i požalila razredniku, on je imao razgovor s učenicima, ali se ništa dugoročno nije promijenilo. Primjećujem da moju kćer to dosta brine i muči te da je tužna zbog svoje prijateljice. Ne znam što da joj kažem i koji savjet da joj dam, kao niti što bih mogla poduzeti u vezi svega ovoga. Molim vas za pomoć. Hvala!

Odgovor:

Draga mama,

prije svega vam se želim zahvaliti što ste nam se obratili za pomoć i povjerili nam svoje brige i pitanja te nam time ukazali svoje povjerenje. Iz vašeg upita vidim da ste brižna majka koja se odlučno angažirala da pomogne svojoj kćeri, ali i njenoj najboljoj prijateljici, što bih iskreno pohvalila.

Čitajući ono što ste napisali, dobila sam dojam da vas trenutno najviše brine što savjetovati kćeri u situaciji u kojoj njena najbolja prijateljica u školi doživljava bullying, odnosno vršnjačko nasilje te se pitate kako joj pristupiti i što poduzeti u vezi same situacije. Iz ovoga što ste napisali, čini mi se da je vaša kćer brižna prijateljica i vjerujem da joj je teško slušati i gledati kada joj najbolju prijateljicu zezaju pod odmorom. Istovremeno mi je žao čuti da se djevojčica nalazi u toj situaciji i da joj je teško s vršnjacima u školi, kao i da se nakon njenog povjeravanja razredniku stvari nisu promijenile.

Posebno bih pohvalila vašu spremnost i želju da se uključite, jer je izrazito važno da svi odrasli koji znaju da se takve situacije događaju djeci, pravovremeno i primjereno reagiraju na nasilje među djecom, dajući do znanja da su tu da ih zaštite te da im pruže sigurnost.

Stoga i vi, kao odrasla osoba, imate odgovornost i priliku nešto poduzeti u ovoj situaciji i time napraviti veliki korak u njenom rješavanju. Jedna od mogućnosti je da razgovarate s roditeljima od djevojčice i provjerite jesu li i u kojoj mjeri upoznati sa situacijom. Osim toga, jedna od opcija je da obavijestite razrednika svoje kćeri ili ponovno razrednika od djevojčice ili stručnog suradnika u školi o svojim saznanjima. Djelatnike škole bi trebalo obavijestiti o bullyingu koje se događa, kako bi razmotrili daljnje korake koje ćete poduzeti. Primjerice stručni suradnik u školi može održati radionicu za djecu i roditelje, na temu vršnjačkog nasilja, empatije i toga kako naša ponašanja utječu na druge. Dok razrednik može sazvati roditeljski sastanak i objasniti važnost situacije ili razgovarati samo s roditeljima djece koja vrše bullying. Umjesto direktnog obraćanja roditeljima djece koja zezaju njezinu prijateljicu /djece koja vrše bullying, preporučuje se porazgovarati s njima u prisutnosti stručnog suradnika koji usmjerava komunikaciju i pomaže u sprječavanju nekonstruktivnih konflikata.

Škola je odgovorna za zaustavljanje nasilja koje se u njoj odvija. Ako se u školi naiđe na manjak spremnosti da se nasilje zaustavi, o tome se treba obavijestiti ravnatelja. Ako izostane i njegova reakcija, moguće je potražiti pomoć nadležnog ministarstva. No, važno je da pri stvaranju naših očekivanja o tome što je primjerena i pravovremena reakcija, treba imati na umu da zaustavljanje vršnjačkog nasilja zahtijeva određeno vrijeme, s time i naše strpljenje i upornost.

Kao što ste spomenuli, dotična djevojčica koja je žrtva vršnjačkog nasilja već se obratila svojem razredniku, ali se ništa nije promijenilo nakon toga. Iz tog razloga može biti teže predložiti joj da se ponovno pokuša obratiti nekome, jer je u ovakvim situacijama važan osjećaj povjerenja koje djetetu pomaže da se lakše otvori. Pitam se bi li se, uz naravno puno potrebne hrabrosti i podrške od strane vas i vaše kćeri, djevojčica mogla sama za početak povjeriti roditeljima. Također, ako joj bude teško ili ako će imati bilo kakvih pitanja, predlažem da nazove Hrabri telefon na besplatnu i anonimnu liniju za djecu. Tako može s volonterima izvježbati što bi rekla u situacijama koje ju brinu i vidjeti što bi točno rekla prijateljici. Broj linije je 116 111, a otvorena je radnim danima od 9 do 20 sati. Također, i vaša kći nas može nazvati kako bi s nekim podijelila svoju priču i kako bismo skupa došli do nekog rješenja.

Jedno od vaših nedoumica je bilo i kako da pristupite vašoj kćeri i što da joj kažete. Mislim da je važno da joj budete podrška i da joj pokažete da ste tu za nju. Prilikom razgovora pokušajte dopustiti kćeri da slobodno izrazi sve svoje osjećaje te joj pružiti nadu i ideje što dalje. Objasnite joj da ćete pomoći koliko možete da se situacija riješi i da je iznimno važno što djevojčica zbog koje se javljate ima podršku i stvarnu prijateljicu u njoj. Naglasite joj važnost njihovog prijateljstva i da sama činjenica što joj je ona i dalje prijateljica puno znači toj djevojčici i vjerojatno joj daje snagu u najtežim situacijama, a to je ono što prijateljstvo uistinu jeste.

Za kraj bih vas pohvalila što ste tako aktivna i brižna majka. Ako ćete imati još kakvih pitanja ili dilema, možete se obratiti i savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800, od ponedjeljka do petka od 9 do 20 sati gdje će Vas volonteri Hrabrog telefona rado saslušati.

Želim Vam puno uspjeha i ustrajnosti,

Vaš Hrabri telefon

Foto: Profimedia