Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe u našoj okolini imaju svoja mišljenja i iskustva vezana za odgoj djece te nerijetko daju svoje savjete drugim roditeljima po tom pitanju. Kako postupiti?

Pitanje: Pozdrav, imam pitanje vezano za to kako da se nosim s kritikama vezanim za odgoj moje djece. Naime, majka sam dvije kćeri, od 4 i 7 godina i povremeno se susrećem s kritikama na obiteljskim druženjima, što od bliže, što od dalje rodbine. Zadnja situacija je bila prije tjedan dana na rođendanu gdje je moja starija kćer taj dan bila povučenija i nije se toliko družila s ostalom djecom, što je meni bilo u redu i nisam ju htjela prisiljavati. No neki odrasli su to shvatili kao problem te mi krenuli govoriti što bih trebala raditi. To me dosta pogodi, a nisam sigurna što da kažem i na koji način pa me to frustrira. Zaista se trudim vidjeti ima li taj komentar smisla i uvijek sam spremna nositi se s dobronamjernim savjetom, ali u ovim situacijama imam osjećaj da se svi oni samo prave pametni i misle da znaju najbolje. Imate li neki savjet?

Odgovor:

Draga mama, prije svega, hvala vam na povjerenju koje ste nam iskazali. Pohvalila bih vas što ste odlučili potražiti savjet u situaciji u kojoj niste sigurni kako reagirati, što mi govori da vam je važno da brinete o svojoj djeci te da ste spremni učiti i dodatno se osnažiti kao roditelj.

Ako sam vas dobro razumjela, u vašoj se obitelji susrećete s kritikama na račun odgoja i ponašanja vaše djece te niste sigurni na koji način reagirati i kako se postaviti, zbog čega se osjećate povrijeđeno i nesigurno. Kao zadnju situaciju navodite obiteljski rođendan u kojem ste vi i ostali članovi obitelji imali različito viđenje na socijalnu interakciju vaše sedmogodišnje kćeri, a zbog nesigurnosti u to kako da reagirate na njihove komentare ste se osjećali frustrirano. Pitam se koliko često se nalazite u tim situacijama, kao i jesu li su komentari vezani uvijek za istu temu ili se razlikuju od situacije do situacije? Zanima me i na koje ste načine do sada reagirali i kako se to odrazilo na vaše sugovornike?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe u našoj okolini imaju svoja mišljenja i iskustva vezana za odgoj djece te nerijetko daju svoje savjete drugim roditeljima po tom pitanju. Roditelji se tako ponekad osjećaju kao da "netko drugi odgaja njihovu djecu i da svi znaju bolje od njih", pada im roditeljski autoritet i samopouzdanje, što može dovesti do razmirica i konflikta. S druge strane, roditelji su ti koji imaju glavnu ulogu u odgoju djece te je njihov zadatak da budu dosljedni te da postavljaju jasna pravila i granice djetetu. Ako su u pozadini uglavnom iste kritike od istih osoba, možda vam može pomoći da razmislite unaprijed koji odgovor možete dati. Primjerice u ovoj situaciji koju ste mi opisali, možete reći nešto poput ovoga: „Čujem vaše savjete i drago mi je da brinete za moju kćer. Mislim da je u redu da djeca ponekad nemaju želju družiti se sa svima i više vremena provode u samostalnoj igri. I mi odrasli nismo uvijek raspoloženi za druženje te volimo imati svoj mir. Dok god to ne ometa nju ili druge ljude, mislim da ju ne trebam prisiljavati na tako nešto.“ Time osobi dajete na uvid da ste ju čuli i doživjeli, ali također jasno izražavate kako imate osobne stavove i mišljenja o konkretnoj situaciji. Osim toga, uvažavanjem drugih i argumentiranjem svojih stavova bivate primjer svojoj djeci kako komunicirati s drugima.

Iako ste i sami napomenuli da ste spremni prihvatiti savjet ako ga smatrate dobronamjernim, često se kod ljudi javi otpor prema komentarima drugih koje bez razmišljanja odbace. Stoga možete probati uzeti dodatno vrijeme i razmisliti o samom komentaru i vidjeti ima li on nekog smisla ili možda otvara prostor za raspravu, pogotovo ako dolazi od odraslih osoba s iskustvom koje vam žele dobro. To naime može biti prilika za konstruktivnu raspravu i možda uvid u neku novu perspektivu i ideje koje Vam potencijalno mogu pomoći u nekim drugim situacijama. Vjerujem da ponekad nije lako slušati negativne komentare drugih, no to je isto vještina koja se uči kao i brojne druge. Također, nije realno očekivati da će svi postupati na identičan način u određenim situacijama. Međutim, kao i u mnogim drugim situacijama, ključ svega je otvorena i jasna komunikacija. Samo tako se mogu razumjeti i razmijeniti različita viđenja o odgoju i ponašanju djece. Najvjerojatnije u životu nećete moći pobjeći od takvih situacija, ali cilj je da kao roditelji ostanete svoji, vjerujete u svoje odluke i slušate svoje instinkte uz spremnost da istovremeno budete otvoreni prema nekim drugim prijedlozima. Vjerujem da ćete time donijeti najzdravije odluke za svoju djecu.

Ako budete imali dodatnih pitanja ili su Vam potrebne određene informacije i podrška možete se javiti i putem besplatne i anonimne savjetodavne linije Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9.00 do 20.00 h.

Na kraju bih vas još jednom pohvalila za brigu i pažljivost u odgoju i volju za učenjem kako biti što bolja majka. Želim Vam puno sreće u daljnjem odgoju Vaših djevojčica!

Srdačan pozdrav, Hrabri telefon

Tekst: Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Najnovije