Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto tjelesno kažnjavanje NIJE učinkovita metoda odgoja

Tjelesno kažnjavanje uči dijete da je u redu tući druge, čak i one koje volimo, koji su slabiji od nas i da je općenito to prihvaljih način rješavanja sukoba. Na taj način jedna vrsta nasilja stvara novo. Proučite savjete kako ne ...

Pitanje:Poštovani, mama sam dvoje djece (sin 2 god., kćer 6 godina) i javljam se jer me zanima kako da ih discipliniram bez fizičkog kažnjavanja? Sve češće mi se dogodi da izgubim strpljenje kad sin ne sluša pa vičem na njega, udarim ga po stražnjici. Probala sam sve metode, ali on ništa ne sluša. Kad mu se nešto zabrani, baca se po podu, vrišti i ne odustaje od svojih prohtjeva. Ne volim ga tući, ali nekad samo to upali.

Odgovor:

Draga mama, hvala Vam što ste se javili i ovim putem obratili za savjet. Biti roditelj je zahtjevan zadatak i razumijemo da ponekad izgubite strpljenje. Pohvalno je što nastojite pronaći prihvatljive načine odgajanja djece koji ne uključuju tjelesno kažnjavanje.

Prvo bih voljela reći nešto o zabludama o tjelesnom kažnjavanju koje postoje. Neki roditelji smatraju kako povremeni udarac ne može naškoditi djetetu. Međutim, tjelesno kažnjavanje povećava rizik od psihičkih i tjelesnih ozljeda djeteta. Naime, roditelji često koriste tjelesno kažnjavanje onda kada su ljuti te im je stoga teže kontrolirati svoje ponašanje zbog čega se može dogoditi da ozlijede dijete. Osim toga udarci negativno djeluju i na djetetov osjećaj samopoštovanja, a i narušavaju odnos povjerenja između djeteta i roditelja jer se dijete više neće osjećati sigurno s roditeljem. Druga zabluda je da je tjelesno kažnjavanje jedini način na koji dijete može razumjeti da nešto ne smije. Međutim, tjelesno kažnjavanje nije učinkovita odgojna metoda. Naime, dijete će iz straha od roditelja prestati s neprihvatljivim ponašanjem dok je roditelj prisutan, no to ne znači da se isto ponašanje neće ponoviti kada roditelja nema.

Također, dijete na taj način ne razumije gdje je pogriješilo te ne dobiva priliku da svoju grešku ispravi i nešto nauči iz nje. S obzirom na to da djeca najviše uče iz primjera, ona iz roditeljskih udaraca mogu zaključiti da je u redu tući one koje volimo, da je u redu udariti slabijeg od sebe te da se sukobe rješavaju udarcima. Zbog svih tih negativnih posljedica, tjelesno kažnjavanje ne samo da nije prihvatljiva odgojna metoda, već je i zakonom zabranjena u Republici Hrvatskoj i u mnogim drugim državama svijeta.

Spomenuli ste kako izgubite kontrolu kada postavljate granice sinu te tada ponekad primjenjujete tjelesno kažnjavanje. Ono što može pomoći u situacijama kada se osjećate da ćete izgubiti strpljenje i udariti dijete je:

  • udaljiti se iz situacije na par minuta,
  • nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti,
  • brojati do 10 prije nego nešto kažete ili napravite,
  • reći djetetu da ste ljuti i da ćete to kasnije riješiti ili nešto drugo što Vama pomaže.

Pokušajte sada dok niste u toj situaciji razmisliti što bi Vama pomoglo da se smirite i zadržite kontrolu nad svojim ponašanjem. Također, pitali ste što možete umjesto tjelesnog kažnjavanja te mi je bitno naglasiti da to uvelike ovisi o dobi djeteta. Tako je za dob Vašeg sina, odnosno za djecu do 4 godine karakteristično da razvijaju osjećaj sebe, svoju samostalnost i svoj stav. Zbog toga često koriste riječ „ne“ te se bune kad nije po njihovom. Ponekad taj bunt zna biti intenzivan pa se dijete, kao što Vi kažete za svog sina, može bacati po podu, vrištati, plakati i ne odustajati od toga što želi. Vjerujem da tada roditelju može biti teško i iscrpljujuće zadržati strpljenje i biti dosljedan u postavljenoj granici. No, važno je imati na umu da je takvo ponašanje uobičajeno za djecu te dobi, da se djeca tek uče nositi s ljutnjom, tugom i frustracijom odnosno time da ne mogu dobiti sve što žele.

Uloga roditelja je da postavi granice, ostane ustrajan u tome te da djetetu pomogne nositi se s emocijama koje se pojave. Tako naprimjer, možete reći djetetu da je u redu da se ljuti ili da je tužan što nije po njegovom, ali da Vas ne može udarati ili razbijati stvari. Može pomoći i da ga pokušate zagrliti i držati ga u zagrljaju dok se ne smiri. Osim toga, važno je znati i da djeca do treće godine nemaju kognitivne sposobnosti razlikovanja dobrog od lošeg te ne mogu razumjeti vezu između uzroka i posljedice zbog čega kazna nije učinkovita jer ju oni neće moći razumjeti. Također, djeca te dobi istražuju svijet oko sebe te je zato važno osigurati prostor kako bi spriječili moguće ozljede (npr. osigurati utičnice, ukloniti opasne stvari).

Djeca predškolske dobi poput Vaše kćeri, također mogu biti uporna u tome što žele i burno reagirati kada ne mogu dobiti to. Njima je važno ponuditi izbor (npr. Želiš li obući crvenu ili zelenu majicu) čime im dajete dozu samostalnosti, no i dalje postavljate granice jer je taj izbor sužen između opcija koje ste Vi odabrali. Također, važno je djetetu dati jasnu uputu izrečenu na pozitivan način, kako bi dijete točno znalo što očekujete od njega (Umjesto da kažete „Ne možeš jesti slatkiše prije ručka“ kažete „Prvo ćeš ručati, a onda možeš pojesti jedan slatkiš po izboru“).

Djeca neprestano ispituju granice koje roditelji postavljaju. Stoga treba odabirati bitke koje su važnije. Tako ćete lakše zadržati dosljednost i strpljenje. Određene sukobe možete i prevenirati na način da se unaprijed dogovore pravila s djetetom (npr. “Danas ćemo ići u trgovinu i moći ćeš izabrati jedan slatkiš.“). Također, možete djetetu unaprijed reći i koje su posljedice određenih ponašanja kako bi znalo što može očekivati ako se ponaša na određen način.

Odgajanje djece je vrlo zahtjevno te je uobičajeno da Vi kao roditelj ponekad osjetite iscrpljenost, bespomoćnost i da izgubite strpljenje. Vrlo je važno što ste prepoznali da tjelesno kažnjavanje nije primjeren način odgajanja djece, razloge zbog kojih to činite te da ste spremni potražiti savjet što umjesto toga. Promijeniti svoje ponašanje može zahtijevati vrijeme i trud te je zbog toga važno da pronađete podršku za sebe kako bi Vam to bilo lakše. Važno je i da, ako Vam se dogodi da ponovno udarite dijete, zaustavite se te se ispričate djetetu i kažete mu da takvo ponašanje nije bilo u redu i da ste pogriješili.

Ako i dalje imate potrebu za dodatnom podrškom i informacijama slobodno nazovite Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Tekst: Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Najnovije