Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete je dobilo tikove - kako mu pomoći?

Volonteri s Hrabrog telefona odgovaraju na pitanja roditelja djece različitih uzrasta u novoj rubrici kategorije Obitelj

Pitanje: Moje dijete u zadnjih nekoliko tjedana ima tikove u obliku žmirkanja. Što da radim?

Odgovor: Tikovi se mogu definirati kao iznenadni trzaji, pokreti ili zvukovi, a osoba ih teško može svojevoljno zaustaviti. Tikovi s kojima se najčešće susrećemo su prolaznog tipa, koji ponekad mogu nestati sami od sebe, a ponekad uz pomoć i intervenciju stručnjaka. Takva vrsta tikova je uglavnom izazvana nekim događajem ili situacijom, javljaju se uslijed stresa, a uzbuđenje i napetost ih dodatno pogoršavaju. Moguće je da su to situacije u kojima se dijete osjeća ugroženo i u njemu postoje osjećaji s kojima se ne može samostalno nositi. Stoga je važno prije svega razmisliti i potruditi se uočiti što je sve u svijetu Vašeg djeteta unatrag nekoliko tjedana moglo biti izvor neugode i stresa. To može biti polazak u školu/vrtić, rođenje brata/sestre, različite promjene u obitelji poput selidbe, rastave braka, smrti člana obitelji ili kućnog ljubimca, promjene u vršnjačkim odnosima i sl.

Iako tikovi po svojoj definiciji jesu nevoljni pokreti, moguće ih je svjesno i svojevoljno zaustaviti, no postoji mogućnost da će to izazvati nelagodu i dovesti do pogoršanja. Kada djeca primijete da njihovo ponašanje brine roditelje, osjećaju sram i krivnju jer ne znaju zaustaviti tikove. Ona još nemaju razvijene metode suočavanja sa stresom i ne znaju prikladno izraziti svoje osjećaje zbog čega je važno da sa svojim djetetom razgovarate strpljivo i na njemu prikladan način. U situaciji u kojoj primijetite da Vaše dijete žmirka očima, možete mu prići i pitati ga kako se sada osjeća i o čemu razmišlja. Razgovorom produbljujete odnos između sebe i djeteta koje tada osjeća podršku i sigurnost čime ga potičete da Vam se otvori. Djeca u slučaju tikova često ne znaju odgovoriti na pitanje što rade, no važno je ne opominjati dijete zbog tikova ili ga kažnjavati, jer ti postupci mogu biti kontraproduktivni. Ako primijetite napetost, možete djetetu ponuditi alternativnu aktivnost (npr. dati mu mekanu lopticu koju može stiskati) ili potaknuti dijete da se izrazi kroz crtež ili igranje s lutkama. Vaša prisutnost i pružanje podrške djetetu mogu umanjiti njegovu anksioznost i strah te smanjiti tikove.

Važno je pratiti razvoj tikova i situacija u kojima se javljaju te pričekati određeno vrijeme da vidite hoće li dijete uspjeti naći primjeren način suočavanja s nekim strahom, gubitkom ili stresom. Ako se situacija ne promijeni i tikovi se nastave, svakako se obratite psihologu, koji onda u izravnom kontaktu s Vama i Vašim djetetom može najbolje procijeniti o čemu se radi i dati Vam savjet. Ako imate potrebe za daljnjim informacijama ili druge nedoumice, slobodno nazovite Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Želimo Vam puno sreće!

Tekst:Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Najnovije