Jedna od najatraktivnijih srednjih škola u Zagrebu ima super projekt! Vršnjačka edukacija pravi je hit!

Zahvaljujući sredstvima iz dm-ova natječaja {ZAJEDNO} za bolje sutra, projektom "Dobre vibracije komunikacije“ Škola za primalje educirat će gluhe i slabovidne osobe te djevojke iz ruralnih sredina o kontracepciji i menstruaciji

Shutterstock
Škola za primalje i dm zajedno u edukaciji gluhih i slabovidnih o kontracepciji i menstruaciji  YouTube

Vršnjačka edukacija iznimno je učinkovita, posebice kad su u pitanju osjetljive teme o kojima je mladima neugodno razgovarati s odraslim osobama. Mladi jednostavno bolje čuju jedni druge, pa je s tom premisom u zagrebačkoj Školi za primalje pokrenut hvalevrijedan projekt "Dobre vibracije komunikacije“, koji žele potaknuti osjetljivost mladih primalja asistentica za pitanja ženskog zdravlja i reproduktivnih prava osoba s oštećenjem sluha i vida, maloljetnih trudnica te općenito djevojaka u ruralnim područjima koje nemaju toliko mogućnosti dobiti pouzdane i neposredne informacije o 'škakljivim' pitanjima, prije svega menstruaciji i kontracepciji. Tu hvalevrijednu ideju – da buduće primalje nadograde svoje znanje i potom ga prenesu svojim vršnjakinjama – prepoznao je i dm, koji im je dodijelio 2.917,12 eura za provedbu projekta. Primopredaja donacije održana je u Školi za primalje, koja će uskoro na radionicama ugostiti djevojke iz Srednje škole Glina, ali i gošću koja će održati radionicu znakovnog jezika, kao i majku dvoje djece u invalidskim kolicima, koja će podijeliti s njima svoje iskustvo majčinstva u takvim okolnostima.

Robert Gašpert 

"Ove godine, na Dan žena, dm je otvorio natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra s ciljem odabira projekata za unapređenje menstrualnog zdravlja i za promjenu percepcije menstruacije u društvu. Odabrali smo osam projekata koje ćemo financijski podržati s više od 80.000 eura, a među njima je i ovaj Škole za primalje, kojim se želi potaknuti osjetljivost mladih djevojaka koje se školuju za primalje za pitanja ženskog zdravlja i reproduktivnih prava osoba oštećenog sluha i vida, kao i maloljetnih trudnica te djevojaka iz ruralnih područja“, rekla je Martina Markota, voditeljica korporativnih komunikacija dm-a.

Robert Gašpert  Martina Markota, voditeljica koorporativnih komunikacija dm-a

Prof. Maja Feil Ostojić, ravnateljica Škole za primalje, kaže kako projekt „Dobre vibracije komunikacije“ provode već više od sedam godina i stalno ga nadograđuju. Sve je započelo suradnjom sa Centrom za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' gdje se školuju djeca oštećenog sluha i s poremećajima govorno-jezične komunikacije.

"Ideja je bila da oni naše djevojke educiraju kako komunicirati s gluhim i nagluhim osobama, a mi njihove učenike o kontracepciji, menstruaciji i prvom ginekološkom pregledu. To se pokazalo jako važno, jer i gluhe i nagluhe osobe postaju majke, dolaze u rodilište i na ginekološke preglede, a pokazalo se da se tamo osjećaju loše zbog nemogućnosti komunikacije s osobljem. Osoblje, ne iz zle namjere, nego iz vlastite nelagode i neznanja, ne komunicira s njima ili komunicira kao da imaju određeni stupanj mentalne retardacije, a ne fizičko oštećenje sluha“, kaže ravnateljica.
Iz te ideje rastao je projekt prema povratnim informacijama učenika i njihovog velikog interesa. Učenice sa svojim nastavnicima zdravstvene njege pripremaju se kako bi održali edukaciju te tako i same bolje usvajaju gradivo, ali i približavaju osjetljive i tabu teme, o kojima je s odraslima teško razgovarati, svojim vršnjakinjama.

"Vršnjačko podučavanje pokazalo se kao pun pogodak. Nama je vrijedan taj dio da naše učenice nauče kako razgovarati s osobama s određenim poteškoćama, jer će to raditi u budućnosti, a paralelno dobivaju i dio senzibiliteta za rad s tim osobama. Lani smo projekt proširili na Centar 'Vinko Bek', gdje se školuju slijepe i slabovidne osobe, što je dodalo još jednu dimenziju projektu. I slijepe i slabovidne osobe se zaljubljuju, imaju menstruaciju, potrebna su im ta znanja. Posebno nam je draga i važna suradnja i s Majčinskim domom u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, gdje su smještene maloljetne majke i trudnice. Sada smo uključili u projekt i djevojke iz srednje škole Glina, koje su, znamo dobro, stradale u potresu, žive u maloj sredini koju ne 'maze' sadržaji i mogućnosti i gdje se događa da nemaju priliku dobiti važne informacije o menstrualnom zdravlju i kontracepciji“, kaže prof. Maja Feil Ostojić.

Robert Gašpert  prof. Maja Feil Ostojić, ravnateljica Škole za primalje


Sredstva od dm-ove donacije bit će utrošena za organizaciju radionica. Prvi krug radionica bit će u Školi za primalje u Zagrebu, a u drugom krugu svi će iz Zagreba ići u Glinu, gdje će se prvo održati edukacija, a potom i druženje svih sudionika. Inače, Škola za primalje, osim što već skoro 150 godina obrazuje za zanimanje primalje, odnosno primalje asistentice, kontinuirano provodi brojne aktivnosti. Tako je nedavno njihova učenička zadruga Babice tiskala prvu slikovnicu za trudnice. Naime, naviknuti smo da djeci čitamo nakon rođenja, ali "Doletjeti u pomoć“ prva je slikovnica za bebe u majčinom trbuhu. Posebna je jer je oblikom prilagođena da se 'nasloni' na trbuh. Osmislila ju je knjižničarka Tihana Strmo, svjesna da bebe čuju još u trbuhu. Naime, bebin sluh se razvija između 25. tjedna trudnoće pa do petog ili šestog mjeseca, kad beba u trbuhu već može čuti majčin glas. I, sukladno tome, nikad nije prerano za početi čitati bebi jer majčin glas stimulira bebina osjetila, poboljšava razvoj mozga, djeluje smirujuće… Šaljivu priču o rodi i flamingu, koji, kao i roda, želi donositi djecu roditeljima napisala je Maja Adžaga, dok je za divne ilustracije zaslužna Ana Benak, učenica trećeg razreda Škole za primalje. Drugo izdanje ove slikovnice tiskano je i na Braillevom pismu uz stručnu pomoć Hrvatske knjižnice za slijepe.

*Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.