Dr. Ranko Rajović objasnio zašto djeca brzo zamrze školu: Razlog je jednostavan

'U prvom razredu vole školu, u trećem više ne' - poznati stručnjak pojašnjava što bi zabranio kod učenja jer nikako nije dobro za razvoj djeteta.

Shutterstock

Dr. Ranko Rajović jedan je od najcjenjenijih stručnjaka u području razvoja djece. Autor je NTC (Nikola Tesla Centar) sveobuhvatnog programa razvoja djece. U novom videu objavljenom na Instagram stranici NTC učenja objasnio je zašto djeca brzo počinju gubiti interes za školu.

"Što se dogodilo? U prvom razredu vole školu, u trećem više ne. 

Znači, nešto se dogodilo. Kažem, ne možete kriviti dijete. Što se dogodilo? Uče napamet. Prve velike lekcije, definicije, pjesmice koje uče napamet kreću od trećeg razreda. To nauče, dolaze u školu i ono što osjećaju, lupanje srca, dlanovi im se znoje, a mozak je organ za preživljavanje. I što mozak govori djetetu: Bježi, spašavaj se! A gdje će pobjeći? Maleni se može sakriti samo ispod klupe, veliki u WC, najveća djeca bježe iz škole", rekao je stručnjak.

"Učenje napamet je greška. Čak i prema najnovijim neuroznanstvenim istraživanjima, to je greška", zaključio je.

Dr. Rajović ranije je rekao da je "učenje napamet potpuno besmisleno, ono ubija kreativnost. Djecu moramo naučiti razmišljati" i otkrio zašto su nove generacije sve sebičnije i motorički slabije, a ovo bi zabranio kod učenja.