Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomozite djetetu da pobijedi strah od škole

Mnoga djeca prije polaska u prvi razred pored uzbuđenja i sreće osjećaju i strah od škole. To je veliki korak za svako dijete i zato mu pokušajte olakšati prve dane i snalaženje u razredu

 strah od škole

Ovih osam savjeta će vam pomoći da oslobodite vaše dijete od nepotrebnog straha od polaska u prvi razred.

1. Pobuđujte kod djeteta zanimanje za školu

Važno je da dijete ima pozitivnu predodžbu o školi i zato izbjegavajte rečenice tipa:"Prave obaveze te čekaju tek sada u školi!" ili "Tko zna hoće li ti u školi biti lako i kako ćeš se uklopiti!". Objasnite djetetu da je polazak u školu sretan trenutak i da od sada ulazi u svijet "odraslih". Također govorite kako će se u školi učiti mnoge zanimljive stvari i kako ću u školi moći upoznati mnogo novih prijatelja.

2. Smanjite pritisak

Nemojte inzistirati prije polaska u školu na tečajevima ili tjerati dijete da vježba pisanje ili čitanje. Sve će to, ako nije samostalno svladalo, dijete naučiti u školi gdje se te vještine stječu uz pomoć igre i stručno razrađenih programa i procedura prilagođenima uzrastu djeteta.

3. I mi smo išli u školu

Pričate li djetetu kako ste i vi išli u školu i kako ste se igrali i učili zanimljive stvari ili kakve ste lijepe knjige imali, sve to može pomoći djetetu da izbjegne pojavu straha. Neka mu i druga djeca koja već idu u školu pričaju kako je u školi jer će dijete tako shvatiti da je polazak u školu nešto sasvim normalno i da se toga ne treba plašiti.

4. Razgovarajte s djetetom

Poslušajte dijete ako ima potrebu govoriti o strahu od škole i odgovarajte na sva pitanja koja ga oko škole zanimaju. Nemojte lagati, ali pokažite i sigurnost da će sve biti u redu. Djetetu će to pomoći da shvati kako polazak u školu može svladati i da ćete mu biti podrška.

5. Neka dijete suodlučuje

Dopustite djetetu da kaže kakve bilježnice, torbu ili opremu bi željelo. Dopustite djetetu da si odabere i odjeću koju želi nositi prvi dan škole. Sve će mu to smanjiti osjećaj bespomoćnosti i smanjiti strah.

6. Kupnja stvari za školu smanjuje strah

Kupnja stvari za školu je zabavna i uzbudljiva. Odlazite u kupnju te pored torbe i knjiga češće kupite poneku sitnicu za školu. To će sve djetetu dati priliku da se s tim sitnicama zabavlja prije početka škole, organizira ih, slaže i pažnju skrene sa straha koji bi moglo osjećati.

7. Upoznajte školu

Prije polaska u školu obavezno upoznajte dijete s putom u školu, prošećite više puta do škole i igrajte se u dvorištu škole ako je to moguće. Na taj način dijete ne samo da upoznaje put do škole, već ga učite i prometu i prometnim pravilima. Bit će važno da i samo usvoji sva ta pravila ponašanja kad će se samo vraćati iz škole.

8. Upoznajte susjede

Korisno je dijete prije škole upoznati s djecom koja također idu u istu školu te mu stvoriti krug prijatelja i poznanika kojima će se moći obratiti u školi, s kojim će se moći družiti i s kojima se neće osjećati da je prepušteno samom sebi primjerice za vrijeme odmora.

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije