Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako će od ponedjeljka funkcionirati škole!

Većina škola u Hrvatskoj odlučila se za klasičan model nastave, uz maske i održavanje socijalne distance

 početak školske godine

Prije odlaska u školu svaki učenik treba provjeriti tjelesnu temperaturu i prema potrebi javiti se svom liječniku, zaštitne maske su obavezne za ulazak u školu, a tjedni raspored odvijanja nastave učenici će saznati na prvom susretu sa svojim razrednicima. Koliko je škola u nemogućnosti provoditi klasičnu nastavu, pa će se ventualno odlučiti na kombinirani model, a to je da dio nastavu sluša online, a dio u učionicama, još se ne zna, no prema obavijestima na internetskim stranicama škola, pa i onih stradalih u potresu 22. ožujka, vidljivo je da je većina odabrala A model i nastavu u klupama. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam kako škole s osnivačima tj. gradovima i županijama, definiraju modele u skladu s mogućnostima te da od njih tek očekuju izvješća. Međutim, podatak, napominju, nije toliko relevantan, jer sve upute i mjere ostavile su prostor da se model rada može i promijeniti ukoliko se epidemiološka situacija popravi ili pogorša. Tako da, naglašavaju, podatak o modelu rada za jednu školu može biti promijenjen nakon tjedan ili dva dana nastave.

Baš kao i srednjoškolci, i učenici osnovnih škola u školsku će zgradu ulaziti sukladno rasporedu, kojeg škole objavljuju na svojim web stranicama. U školsko dvorište ulaze neposredno prije termina predviđenog za taj razred. Na dvorištu ih čeka razrednik/razrednica. Pri ulasku u školsku zgradu učenici dezinficiraju obuću (prelazak preko dezinfekcijskog tepiha) i odlaze u pratnji razrednika/razrednice u svoju učionicu. Pri dolasku u učionicu prvo peru ruke sapunom i vodom i brišu ih papirnatim ručnikom.

Učitelj na prvom nastavnom satu svaki dan zapisuje temperaturne vrijednosti svakog učenika.

U školu učenici ulaze prema unaprijed utvrđenom rasporedu po razredima i samo u vrijeme koje je utvrđeno za ulazak njihovog razreda. Najčešće u razmaku od 20 minuta. Učenici viših razreda i djelatnici škole dužni su nositi maske, budući da se u učionicama u većini osnovnih škola ne može osigurati razmak od 1,5 metar. Izuzetak su djeca nižih razreda osnovne škole, koje maske neće nositi, ali i kod njih će roditelji imati obvezu svako jutro izmjeriti temperaturu I vrijednost upisati u bilježnicu, koju će dijete dati na uvid učitelju.

U većini škola sat će se skratiti na 40 minuta, kako bi se mogle dezinficirati sve prostorije između dvije smjene. U mnogim škola odlučeno je da se djeca viših razreda osnovne škole neće nakon svakog sata napušttai učionicu, kako je to do sada bio slučaj, već da će imati vlastiti razred, a da će profesori, ovisno o rasporedu, odlaziti iz jednog razreda u drugi.

Zanimljiv će biti i odlazak na toalet. U sanitarnom čvoru može istovremeno biti najviše jedan učenik. Drugi učenik čeka ispred sanitarnog čvora da učenik izađe. Odlazak učenika u sanitarni čvor određuje i nadgleda predmetni učitelj. Prilikom prolaska kroz zajedničke prostorije (hodnik/hol/toaleti/dvorana) učenici su dužni prolazak skratiti na minimum, ne dodirivati površine ili predmete i kretati se po unaprijed definiranoj ruti kretanja.

Kod pojave znakova bolesti koji upućuju na moguću zarazu COVID-19 (povišena tjelesna temperatura – pod pazuhom 37,2, simptomi respiratornih bolesti – kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja, poremećaj osjeta njuha i okusa i gastrointestinalne smetnje – proljev, povraćanje i bol u trbuhu) učenik ostaje kod kuće i javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine koji odlučuje o testiranju. O tome roditelj telefonom mora obavijestiti školu.

Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, učitelj odmah obavještava roditelje, koji u najkraćem mogućem roku trebaju doći po dijete. Do dolaska roditelja dijete se izolira u prikladnoj prostoriji. Odmah po utvrđivanju simptoma djetetu je potrebno osigurati masku za lice, a učitelju koji prati dijete do prostorije za izolaciju i boravi s njime treba osigurati vizir, masku i jednokratnu pregaču. Po odlasku djeteta dezinficira se prostorija u kojoj je dijete bilo izolirano.

Ravnatelj

nadležnom epidemiologu/školskom liječniku javlja svako grupiranje

osoba sa sumnjom na COVID-19 i svaku pojedinačnu infekciju koju

roditelj ili djelatnik moraju najhitnije prijaviti ravnatelju.

Kod pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu COVID-19, razredni odjel u pravilu nastavlja dalje s radom, dok se kod prijavljenog grupiranja osoba sa znakovima bolesti postupa sukladno mišljenju liječnika.

Kad se kod učenika utvrdi zaraza COVID-19, postupa se sukladno odluci nadležnog epidemiologa. Za sve osobe kod koji se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u vrijeme kad je osoba mogla biti zarazna, izriče se mjera samoizolacije.

Vlada je u danas i donijela Odluku o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i na visokim učilištima. Predviđena su tri modela za izvođenje nastave: A, B i C. Po modelu A, pojasnio je ministar Radovan Fuchs, svi učenici su u školi, ali se pridržavaju epidemioloških mjera. Po modelu B dio nastave se odvija online, a dio uživo. Po modelu C sva nastava odvijala bi se online. Model C aktivirat će se, rekao je ministar, samo ako se proglasi lockdown, što nitko ne spominje kao mogućnost. Inače, danas, samo nekoliko dana prije početka nove školske godine, bilježimo rekordan broj novozaraženih koronavirusom. U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena čak 369 slučaja zaraze novim virusom.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije