Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žestoka svađa oko škole! Jedni traže pravo roditelja na izbor, dok drugi poručuju: 'Djeca moraju u školu pod svaku cijenu!'

Iza nas je najgori dan od početka pandemije koronavirusa - u Hrvatskoj je čak 180 oboljelih! Nepovoljna epidemiološka situacija dodatno je zabrinula roditelje i izazvala žestoke rasprave zagovornika da se djeca 7. rujna moraju vratiti ...

 online ili klasična škola u hrvatskoj u vrijeme koronavirusa

"Ovo je moj sin u trenucima najjačih asmatičnih napada tijekom kojih završava u bolnici na kisiku po 10-15 dana. Uz ostalu terapiju. Prema statistici, u Hrvatskoj ima između 2 i 15% djece koja boluju od astme. Želimo li, doista, ovu djecu koja su rizična za sve bolesti respiratornog sustava poslati u škole? Moj neće ići ni po cijenu zatvora!“. Ovako je na novoj Facebook stranici Sigurnost prije svega – mogućnost odabira online nastave za 2020./2021. napisala Andreja Arezina ispod fotografije svoga sina priključenog na aparate za disanje.

I dok se u javnosti stječe dojam kako većina roditelja podržava povratak u školske klupe, nova Facebook grupa za sada je okupila nešto više od 1300 ljudi koji od Ministarstva znanosti i obrazovanja traže da se nastava, zbog loše epidemiološke situacije, i u novoj školskoj godini odvija – online. Iz Ministarstva im je stigao odgovor kako odluku o tome hoće li djeca ili u školu ili ne ovog puta neće prepustiti roditeljima.

"Cilj Ministarstva je da od 7. rujna učenici pohađaju nastavu u učionicama uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Dakle, i nama je sigurnost prije svega. U iznimnim slučajevima u suradnji s CARNET-om nastajat će se osigurati on-line nastava, u pravilu prema unaprijed određenom rasporedu za učioničku nastavu, za sve učenike koji zbog epidemioloških razloga neće moći sudjelovati na nastavi u učionicama“, rekao je u odgovoru za 24 sataministar Radovan Fuchs.

"Ako želimo našoj djeci dobro, onda ćemo ih pustiti u škole. Licemjerno je dozvoliti sve sada kada želimo zaraditi od turizma, a onda na jesen zatvoriti škole zbog loše epidemiološke situacije. Djeca moraju u školu pod svaku cijenu! Život mora ići dalje; ne poduzmemo li hitno nešto po tom pitanju, imat ćemo generacije izgubljene djece, koja već sada, evidentno je, pate od anksioznosti, a bit će samo još gore. Da o znanju, radnim navikama i sličnom i ne govorimo“, kaže Dubravka P. iz Zagreba, majka dvoje djece osnovnoškolaca.

"Mislim da djeca svakako trebaju ići u školu, koliko god to bude moguće. Već sada se vide gotovo nenadoknadivi deficiti, pogotovo za stariju djecu, gdje su potrebna specifična znanja“, samo je jedan od komentara na Facebook stranici Roditelji o koronaškoli.

"Ako se na svim drugim poljima može organizirati rad, nama smisla da djeca ne idu u školu. Ako možemo u trgovinu i bolnicu, u kafiće…, gdje je ogromna frekvencija ljudi, ne vidim zašto djeca ne bi išla u školu.“, smatra Vesna M.

Nova školaska godina počinje 7. rujna i već je sada jasno da će biti vrlo izzaovna. No, kako smo već ranije pisali, ministra znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nije sklon tome da se nastava u idućoj školskoj i akademskoj godini održava online. Naime, svjesni mnogih ograničenja u obrazovnom sustavu, a prije svega nedostatkom prostora za nužnu socijalnu distancu, osobito nakon zagrebačkog potresa, zbog kojih se mnogi učenici neće vratiti u svoje škole, ima tu još puno posla oko organizacije. No ideja je da, dođe li do proboja virusa, da se ne zatvaraju škole u cijeloj Hrvatskoj, već da se pojedinačno izolira razred ili škola u kojoj se razbuktala epidemija. Naravno, sve ovisi o epidemiloškoj situaciji, ali i pripremama samih škola, koje moraju osigurati dezinfekcijska sredstva, detaljno i redovito čišćenje prostora i sl. Za one učenike koji će nastavu ipak morati pratiti online, ako je došlo do proboja koronavirusa u njihovu školu, bit će to puno ozbiljnije nego do sada. Naime, svaki nastavnik morat će održati sat online prema rasporedu sati za taj dan, a ne – kao do sada – organizirati nastavu “po svome”.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije