Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blaženka Divjak: 'Niste sami, mi smo u ovom projektu zajedno'

Što očekuje djecu, roditelje i nastavnike te kako će kraj školske godine dočekati viši razredi osnovnih škola, srednjoškolci i maturanti, za Story je otkrila Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

 Blaženka Divjak

Kako će funkcionirati nastava kada se u ponedjeljak, 11. svibnja, nakon "pauze" zbog koronavirusa, otvore škole, za magazin Story u intervjuu je progovorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja se osvrnula i na upise u prvi razred te polaganje državne mature.

Što je s djecom koja će ipak pohađati nastavu u školi, jesu li ona tamo na ‘čuvanju’ ili će učitelji dio vremena odrađivati nastavu s njima uživo, a drugi dio s ostatkom razreda online, pitanje je svih pitanja, a ministrica je za Story odgovorila:

"Dat ćemo detaljne upute, ali poruka koju ponavljam od početka glasi - niste sami, zajedno smo u ovome pionirskom pothvatu i samo tako možemo uspjeti u ovoj globalnoj krizi. U načelu, u školi će se odvijati nastava u ponešto ograničenome obliku u mješovitome modelu koji usklađuje nastavu na daljinu s nastavom u školi. Ovo je izvanredna situacija, ali moramo omogućiti učiteljima da u ovim okvirima odrade svoj posao. Naša će preporuka ići baš u tom smjeru. Zahvaljujem svim učiteljima koji su dosad radili motivirano i inovativno, a nadam se da će tako biti i ubuduće.

07.05.2019., Zagreb- Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ovogodišnja matura, prema zaključku Vlade, polagat će se u predviđenome lipanjskom roku i obvezni ispiti pisat će se od 8. do 29. lipnja.

"Pisanje nekih izbornih predmeta nije vezano uz završetak gimnazijskog obrazovanja nego isključivo uz upise na visoka učilišta. Imamo nacrt uputa HZJZ-a o održavanju ispita državne mature i riječ je o vrlo konkretnim zahtjevima. Te zahtjeve možemo ispuniti za obvezni dio državne mature (hrvatski jezik, matematika i strani jezik), uz sve prilagodbe te prijevod na jezik i pismo nacionalnih manjina. Međutim, skeptična sam u vezi s cjelokupnim izbornim dijelom (dodatnih 15 ispita), ali Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje (NCVVO) je provedbeno tijelo i oni moraju reći što se može provesti. Što se tiče upisnih postupaka i kriterija upisa, oni su u nadležnosti visokih učilišta. Na virtualnom sastanku ministara obrazovanja u državama članicama Europske unije, koji sam vodila 14. travnja, ministri su iznijeli zahtjev visokim učilištima da, u najvećoj mogućoj mjeri, pokažu fleksibilnost prema studentima i budućim studentima u vezi s raznim pitanjima, pa tako i prilikom provođenja upisnog postupka u ovim izvanrednim okolnostima", rekla je ministrica Divjak.

Cijeli intervju s Blaženkom Divjak pročitajte u tiskanom izdanju magazina Story.

Fotografije: Story i Sandra Simunovic/PIXSELL

Najnovije

Najpopularnije