Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krunoslav Capak: 'Preporuke za povratak djece u školu najdetaljniji je dokument koji smo izradili'

Detalji oko povratka djece u školske klupe javnosti će biti obznanjeni u četvrtak

 povratak djece u školu nakon koronavirusa

"Preporuke za povratak djece u školske klupe najdetaljniji je dokument koji smo napisali u sklopu preporuka za ublažavanje mjera povezanih s pandemijom koronavirusa. Poslali smo ga u resorno ministarstvo te dali rok od 24 sata da ga analiziraju i vide jeli li u skladu sa svim zakonskim regulativama. Detaljan plan povratka djece u škole, znat će se u četvrtak", tako je na press konferenciji Stožera civilne zaštite rekao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Odluka da učenici nižih razreda osnovne škole vrate u školske klupe izazvala je burne reakcije i roditelja i profesora, a i prema ministarstvu je poslan i apel psihologa. Mnogi smatraju kako tako važnu odluku nikako ne treba prepustiti roditeljima; drugi misle kako je dobro da roditelji mogu odlučivati o tome, jer mnogi u obiteljima imaju osobe koje su u rizičnoj skupini; dok se učitelji pitaju kako će nastava uopće funkcionirati te hoće li se trebati klonirati, s obzirom na činjenicu da će dio učenika nastavu slušati online, a dio u školskim klupama.

"Potrebno je prvo osigurati sigurno okruženje za povratak učenika u škole, u skladu s Uputama epidemiologa, koje će uskoro biti dostupne, a tek onda pitati roditelje i skrbnike za mišljenje o povratku njihove djece u učionice. Zato su za mene ankete koje je roditeljima i skrbnicima poslao Grad Zagreb u ovom trenutku besmislene", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Drugim riječima, dok sutra ne otkriju preporuke epidemiloga o provedbi ove mjere, još uvijek nije sigurno hoće li uopće biti nastave.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je podatak kako je prosjek broja učenika u Hrvatskoj 13,5 po razredu te da će, s obzirom na tu činjenicu, biti moguće organizirati nastavu. No u tu statistiku ulaze i razredi u malim sredinama i na otocima, gdje je i inače svega nekoliko učenika na nastavi. U velikim gradovima, gdje se ljudi vraćaju na posao, a nemaju osigurano čuvanje djece, ili jednostavno žele poslati djecu u školu, taj bi broj mogao biti puno veći. Kako su epidemiolozi i resorno ministarstvo zamislili povratak u škole, tek nam ostaje vidjeti, no danas je Jutarnji list objavio podatak kako prema anketama provedenim u zagrebačkim školama čak 80% roditelja neće poslati djecu u školu. Škole u Danskoj, Njemačkoj i Norveškoj već su otvorene, s time da je jedna škola u Njemačkoj već morala zatvoriti vrata, jer je jedan od učenika bio pozitivan na koronavirus. Italija je potvrdila kako će se kod njih škole otvoriti tek na jesen.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije