Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moje dijete je gay! Roditelji se predugo bore s prihvaćanjem te činjenice!

Roditeljima je teško prihvatiti da njihovo dijete ima 'drugačije' seksualne sklonosti. Studija na Sveučilištu George Washington pokazala je da roditeljima treba puno više godina no što su očekivali da tu ideju prihvate i s djetetom ...

Da je njihovo dijete homoseksualno ili biseksualno roditeljima puno teže pada no što su autori ove studije očekivali. Pokazalo se, naime, da roditelji ni dvije godine nakon što je dijete otkrilo svoje 'drugačije' seksualne sklonosti nisu to uspjeli prihvatiti te su i tada u takvom stanju borbe sa sobom kao i prvog dana kad su saznali tu informaciju. To je prema istraživačima jako puno vremena.

Neprihvaćanje? Znači loš odnos s djetetom

Dvije godine nesređenih odnosa i neprihvaćanja djetetove seksualne orijentacije je puno i sa sobom nosi posljedice. LGBT mladi bore se s povećanim rizikom od mentalnih i psihičkih problema, a i veći je rizik da će završiti na cesti kao beskućnici, doživjeti roditeljsko zlostavljanje, ekperimentirati s drogama, patiti od depresije i biti suicidalni. Svi navedeni rizici mogu se ublažiti roditeljskim prihvaćanjem i nažalost povećati neprihvaćanjem.

Pretty cute girl with long blond hair on a walk, Image: 307121789, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Volite svoju djecu

U studiji autora Davida Huebnera, profesora na katedri za promicanje zdravlja i prevenciju bolesti na Sveučilištu George Washington sudjelovalo je 1195 mama i tata čija su djeca (od 10 do 25 godina starosti) homoseksualne i biseksualne orijentacije. Postavljena su ima pitanja kako se osjećaju i jesu li imali poteškoća u prihvaćanju djeteta. Oko četvrtine roditelja je upravo saznalo tu informaciju u proteklih mjesec dana. Postavljeno im je pitanje „Koliko vam je teško to što je vaše dijete gay, lezbijka ili biseksualac?“.  Odgovori su pokazali da je roditeljima u većini slučajeva teško prihvatiti tu činjenicu bilo da su tek saznali pa tako i dvije godine kasnije. Roditelji starije djece patili su više od roditelja mlađe djece. Ali dobra vijest jest ta da se patnja kod većine roditelja znatno smanjuje u roku od pet godina i da su svi rekli da vole svoju djecu.

, Image: 342078344, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Ipak profesor Huebner upozorava:“Dvije godine je jako dugo razdoblje u životu djeteta koje je u stresu zbog neprihvaćanja ili odbijanja od strane roditelja.“ Kako Huebner smatra takvo stanje množe imati znatne posljedice na djetetovo blagostanje te odnos između djeteta i roditelja. Zato prema njemu u sljedećim studijama treba obratiti pozornost na načine kako ubrzati proces prihvaćanja kako bi pomogli djeci da ostanu povezana s roditeljima i žive sretnije i zdravije živote kako privatno tako i u društvu koje također prolazi proces prihvaćanja. Za izgradnju identiteta i pronalaženje svog mjesta u društvu u odrasloj dobi, djeci je iznimno važna upravo roditeljska podrška.

Izvor: Fatherly.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije