Stopalo djeteta se uvelike razlikuje od stopala odrasle osobe, po sastavu i po razvijenosti mišića. Mogućnost da se deformira je jednako velika kao i mogućnost da se dobro razvije. Zbog procesa okoštavanja, mekoće kostiju te utjecaja koje stopalo ima na preostali lokomotorni sustav djeteta, potrebno je pažnju usmjeriti na pravilan razvoj dječjeg stopala.

Stopalo novorođenčeta i dojenčeta ostavlja dojam 'ravnog stopala', nema formirane svodove  i pretežno je hrskavične građe. Tek se u dobi od 3 godine svodovi stopala počinju formirati i razvijati što traje do djetetove  18-e godine života. Kada djeca počinju hodati često se događa da hodaju po unutarnjem ili vanjskom rubu,  što se u velikom postotku ispravlja u narednih godinu ili dvije.  Neki podaci pokazuju da djeca do 10-e godine uglavnom razviju mišiće stopala i nemaju više spušteno stopalo. Međutim,  novija istraživanja  pokazuju da taj razvoj sve više izostaje i da sve više djece završetkom osnovne škole i  dalje imaju spušteno stopalo. Rezultat  toga  je smanjena  fizička aktivnost djece u ključnim godinama razvoja djeteta što se tiče mišića i kostiju (predškolsko doba – 4 razreda osnovne škole) , sve češći problem prekomjerne tjelesne težine  i neadekvatna obuća. U vrtićkoj dobi 80% djece ima spušteno stopalo.

Postoje tri vrste spuštenog stopala:

  1. fleksibilni oblik spuštenog stopala;
  2. fleksibilni oblik spuštenog stopala sa skraćenom Ahilovom tetivom;
  3. rigidno spušteno stopalo (uglavnom urođene deformacije kostiju).

Adekvatna obuća
Obuća u prvom redu mora biti u skladu s veličinom stopala djeteta (ne smije biti premala ni prevelika). Roditelj djeteta treba provjeravati veličinu stopala djeteta svaka tri mjeseca u dobi do tri godine, svaka  4 mjeseca u dobi do 5 godina i svakih 6 mjeseci u dobi iznad 5 godina.

Obuća mora pratiti prirodan oblik stopala. Prsti trebaju imati dovoljno mjesta i omogućavati nesmetani  pokret. Pozornost  treba obratiti i na područje oko pete,  ne smije biti previše mjesta i obuća se ne smije izuvati. Obuća mora biti od prirodnog materijala i što prozračnija,  te niska,  ispod gležnja,  kako bi se mišići mogli lakše aktivirati.  Zbog razvoja djetetovog stopala potrebno je izbjegavati obuću s podignutim medijalnim (unutarnjim) lukom u ulošku stopala. Naime,  uložak podupire mišiće i smanjuje njihovu aktivnosti  tijekom hoda,  te tako onemogućava i/ili smanjuje njihovu aktivaciju.

Bosonogo hodanje

Novija istraživanja pokazuju da hodanje bez obuće osigurava bolji razvoj mišića stopala. Uvijek postoji opcija  da se izaberu papuče koje nemaju đon ili debele vunene papuče. Osigurajte svom djetetu da što više bude boso!

Vježbe za stopala

Ciljane vježbe za stopala će prevenirati  razne deformacije i osigurati pravilan razvoj stopala vašeg djeteta. Vježbe za stopala osiguravaju bolju cirkulaciju u mišićima stopala i potkoljenicama te aktivaciju mišića stopala i potkoljenice. Preporučuje se hodanje po neravnim površinama u svrhu bolje cirkulacije mišića stopala.

Tekst: Lana Novota, dipl. kineziolog
Fotografija: Shutterstock