Nepovoljni vremenski uvjeti nekad nam doista onemogućuju boravak na otvorenom. To, dakako, ne znači da se tada trebamo prestati igrati!

Kako bismo boravak u zatvorenom prostoru djeci učinili zanimljivijim i ljepšim, valja posegnuti za kreativnim idejama kojima ćemo stati na kraj siječanjskoj dosadi. To što smo unutra, a ne vani, ne treba značiti i manje aktivnosti. Naposljetku, djeca ionako veći dio svog vremena provode u igri, koja je važan čimbenik u razvoju djetetove ličnosti jer potiče kreativnost, osjećaj sigurnosti i pozitivne emocije.

Siječanj je, osim po hladnoći, poznat i kao najdepresivniji i najdosadniji mjesec u godini. Možemo li to promijeniti? Dakako! Igre koje uključuju mekane lopte idealne su za najmlađe jer se na taj način zadovoljava njihova potreba za kretanjem, a nema straha od eventualne štete ili ozljede. Loptu možete i sami napraviti, od kakve spužve, starih čarapa ili drugih komadića materijala. Vrlo su zabavne i dječje zvučne, odnosno glazbene igračke (najčešće zvečkice), koje možemo napraviti od neke ambalaže, praznih kutijica ili plastičnih boca u koje se stavi riža ili grah. Treba samo provjeriti jesu li dobro zatvorene kako se njihov sadržaj ne bi rasuo.

Malo mašte

Izrada predmeta od recikliranog materijala svjetski je hit i glavna tema mnogih kreativnih radionica pod motom “od staroga – novo”. Zašto ne biste takvo što napravili sa svojim djetetom u svoja četiri zida?

Od raznih kutijica, čepova ili kartonskih rola potrošenoga toaletnog papira možete izraditi makete gradova i sela, kakva divovskog robota... što god vama ili djetetu padne na pamet.

U ovim kriznim vremenima ne morate očajavati zato što niste u mogućnosti kupiti svom djetetu željene igračke. Napravite ih sami! Bit će originalne, uživat ćete u izradi, a možda i otkriti kakav talent koji čuči u vama i koji bi vam mogao potpuno promijeniti život.

Upravo se to dogodilo Puljanki Oliveri Toić, koja je svoj novi hobi – izradu unikatnih rukotvorina – ubrzo pretvorila u pravi posao. Naime, ta profesorica hrvatskog jezika svojim je blizancima Jeleni i Jakovu još tijekom trudnoće počela izrađivati lutkice, zatim cipelice, podbratke i druge predmete za bebe. To je nastavila raditi tijekom porodiljnog dopusta i tako je nastao njezin brand Ići Mići, koji uključuje igračke i modne dodatke za najmlađe. Među tim se proizvodima posebno ističu ručno rađene, unikatne krpene lutkice koje se mogu čak i presvlačiti. Olivera kaže kako joj je za izradu jedne lutke potrebno nekoliko dana, u svaku ulaže puno truda i sve je rukom rađeno. Njezine lutkice, koje uveseljavaju i djecu i odrasle, mogu se naručiti na Facebooku, a ona ih planira plasirati i na inozemnom tržištu.

Kreativne ideje Ako niste vični šivanju ili nemate dovoljno vremena za strpljiv rad na lutkicama, tu su puno jednostavnije varijante – lutku za ruku možete izraditi u tren oka. Dovoljan vam je komadić tkanine, dok glavu možete načiniti od stare čarape, komada spužve ili odbačene teniske loptice. Navucite glavicu na kažiprst, ruke na palac i srednji prst i – lutkica može oživjeti!

Veselu lutku možete napraviti i od stare kuhače, koju valja tek malo ukrasiti vunom i ostacima tkanine, a možete joj nacrtati ili oslikati lice. Tako ćete napraviti kućnu lutkarsku predstavu i na taj način svojoj dječici nadomjestiti nedostatak zabave u dugim zimskim večerima. Zvuk dječje radosti odzvanjat će vašim domom, a uz to što ćete ih razveseliti, svojim ćete mališanima tako ujedno i priuštiti dragocjeno iskustvo te potaknuti razvoj njihove mašte.

I dječje slikovnice možete načiniti sami i pritom iskoristiti razne materijale – karton, najlon i razne tkanine – koje djeca mogu opipati, a još je zanimljivije ako se unutar slikovnice izrade dijelovi koji se mogu izvlačiti ili otvarati.

Tekst: Željka Vuković

Foto: Thinkstock