Video s TikTok-a ovih dana oduševio je pratitelje te društvene mreže. Keisa Cameron iz New Yorka na snimci se igra sa svojim 2-mjesečnim sinom, govori mu da ga voli, na što dječačić ponavlja "Volim te!". Uostalom, pogledajte sami... Igru dječaka Ronana i majke snimila je baka Lara Skadsen uz komentar: "Unuk je genij!".

@energyrising

Grandson is a genius! Watch!! ##babiesoftictok##iloveu##fyp

♬ original sound - energyrising

Inače, bebe obično počinju proizvoditi nizove zvukova pred kraj svoje prve godine života, kada svojim glasom traže pažnju. No stručnjaci roditeljima preporučuju neka od najranijih dana, od rođenja, razgovaraju sa svojom bebom kako bi im pomogli razviti govorne i jezične vještine. Bilo da čitate priče, gledate slikovnice, pjevate, kuhate ili šećete, dobro je da sve vaše zajedničke aktivnosti popratite riječima koje će dijete čuti gledajući vas i "razgovarajući" s vama, makar vas trenutačno ne razumije. Naime, djeca mlađa od tri godine za optimalan razvoj govora dnevno trebaju čuti oko 26 tisuća riječi u kontaktu s bližnjima, smatraju znanstvenici. U taj broj ne ubrajaju se riječi koje čuju gledajući televizor i crtiće.

Jednostavno potičite razvoj djetetova govora uz ovih nekoliko savjeta:

  • Budite uzor – Od rođenja pričajte sa svojim djetetom i pritom održavajte kontakt očima. Tako će dijete vidjeti pokrete vaših usana i moći ih oponašati. Oponašanje će biti od ogromne koristi kod učenja i još važnije, dijete će vidjeti da ima vašu pažnju. Zbog toga će se osjećati vrijedno, voljeno i sigurno.
  • Puno mu čitajte - Slušanjem priča poticat ćete razumijevanje i povećavati djetetov vokabular.
  • Ne ispravljajte - Ne ispravljajte izgovor ili gramatičke pogreške jer mu to može smanjiti volju za govorom. Umjesto toga samo ponovite točan izgovor ili oblik. Primjerice: "Gle, tobobank!", vi kažete: "Da, tobogan!”
  • Izražavajte osjećaje - Govorite o svojim osjećajima jer ćete tako upoznati dijete s osjećajima i kako ih izražavati.
  • Ravnopravni sugovornici - Razgovarajte s djetetom onako kako biste to radili s bilo kojom drugom odraslom osobom. Također slušajte dijete što ima za reći, dopustite mu da izgovori do kraja i postavljajte mu pitanja. Tako ohrabrujete dijete na govor i činite ga veselim i sretnim.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock