Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo tromjesečje trudnoće: kako izgleda beba, a koje bi vježbe mame trebale uvesti u ovoj fazi?

Nastavljamo sa serijom video-vježbi za trudnice u mag. kineziologije Lanom Novotom. Stigli smo do 10. tjedna...

 trudnica u prvom tromjesečju trudnoće

Iako je dugačka jedva više od 40 mm i teži manje od 8 grama, vaša beba sada ima skoro sve organe, no u minijaturnom obliku. Ovo je posljednji tjedan kada će vašu bebu zvati embrio. Od sljedećeg tjedna beba postaje fetus.

U ovoj fazi najvjerojatnije nema drastičnih promjena u fizičkom izgledu i težini mame. Uglavnom i dalje možete nositi svoju garderobu (ali izbjegavajte tijesne traperice).Visoka razina hormona trudnoće beta hCG razlog je što neke trudnice i dalje imaju mučnine. U razdoblju od 12. do 16. tjedna razina ovog hormona opada, a zajedno s tim prestaju i problemi s mučninom.

Razdražljivost može biti izražena ovih dana. Sada vas nerviraju stvari o kojima ranije niste brinuli. Mogu se pojaviti nesvjestice ili vrtoglavice (obično prilikom naglog mijenjanja položaja), a razlog tome je promjena krvnog tlaka.

U prvih 10 dana trudnoće dolazi do hormonalnih promjena koje će se najviše vidjeti u vašem ponašanju i osjećajima. Prvo ćete primijetiti da vaša menstruacija kasni, a jedan od prvih znakova trudnoće je izrazita potreba za mokrenjem, osjetljivost vaših bradavica te mučnine koje su vrlo česte u početku trudnoće. Osjećat ćete se vrlo umorno što će svakako utjecati na vašu mogućnost da budete fizički aktivne.

Povečava se količina krvi koja protječe vašim tijelom, pa vam zbog toga može biti toplije nego obično. Vaš uterus je sada velik poput velike naranče i promijenjeni oblik vašeg tijela može značiti da će vam biti udobnije u široj odjeći koja vas neće sputavati.

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?
Izvor: Youtube

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije