Koncentracija se najčešće definira kao sposobnost voljnog usmjeravanja misli u željenom smjeru. Svi se možemo neko vrijeme koncentrirati na određeni zadatak, a u onom preostalom vremenu misli vode svoju politiku te lete kako i kamo hoće. Biti koncentiran znači imati mogućnost da svoje misli određeno vrijeme usmjerimo na neki zadatak, pojašnjavaju u Udruzi Roda. Kako bismo izvršili bilo koji zadatak, važna je koncentracija, ona je jedna od osnova učenja. Da bi mogla nešto naučiti, djeca se moraju usredotočiti na zadatak, ostati sjediti određeno vrijeme, pratiti uputu i zapamtiti je. Zato je važno vježbati koncentraciju. Djeca sa slabijom koncentracijom u školi postižu lošiji uspjeh; ne zato što su manje inteligentna, već stoga što ne mogu ostati koncentrirana. No sposobnost pažnje nije važna samo u školi; pažnja se razvija od najranije dobi, a više o tome pročitajte OVDJE.

Vježbe za dječju pažnju i koncentraciju, koje vam donosimo, kreirale su socijalne pedagoginje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Dora Kralj i Tanja Manović.

Sposobnost usmjeravanja misli u željenom smjeru velik je životni "kapital". Djeca koja se mogu koncentrirati, i s manje truda postužu bolji uspjeh (u školi)

Fotografije: Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Profimedia