Bilo u gelu, spreju ili kao maramica, neku vrstu dezinfekcijskog sredstva većina nas ima u torbi, da se nađe. To je posebice praktično na putovanjima, u egzotičnim zemljama ili kad ne nemate prilike nigdje oprati ruke. No, sigurno niste znali da gel može biti praktičan i koristan za upotrebu i u nekim drugim situacijama. Primjerice za skidanje tragova markera s odjeće...

  • Skidanje tragova markera s odjeće

Jednostavno na tkaninu nanesite malo gela i ostavite da djeluje. Zaštitite preostali dio odjeće kako se rastvorena boja ne bi preslikala dalje. Na kraju sve samo isperite vodom i normalno operite u perilici rublja.

  • Uklanjanje ostataka ljepila

Katkad je prava znanost ukloniti ostatke ljepila s površina i to najčešće od raznih papirnatih ili plastičnih deklaracija. Jednostavno stavite malo gela na krpicu i uklonite ljepilo.

  • Skidanje flastera

Skinuti flaster s kože može katkad biti vrlo bolno, posebice ako su ispod zalijepljene i dlačice. Nanesite malo gela na rubove flastera. On će rastvoriti ljepilo i lakše ćete skinuti flaster.

  • Uklanjanje laka za nokte

Lak za nokte također možete ukloniti ovim sredstvom tako što ćete ga nanijeti na nokat i ostaviti da djeluje oko 1 minutu. Ponovite po potrebi. Ta metoda traje malo dulje, ali djeluje ako nemate aceton.

  • Čišćenje kista za make-up

Kist nakon korištenja (ako šminkate drugu osobu) isperite pod vodom i umočite u gel za dezinficiranje kako biste uklonili bakterije koje se na njemu također skupljaju.

  • Suhi šampon

Nemate vremena prati kosu i nemate suhi šampon, pokušajte s gelom. Nanesite malo gela na prste i umasirajte u kosu. Ovu metodu ne koristite često, nego samo u najnužnijim situacijama.

  • Čišćenje srebra

Srebro također možete dobro očistiti dezinfekcijskim maramicama ili gelom koji nanesite na krpicu. Krpicom s gelom trljajte srebrninu i na kraju drugom krpicom ispolirajte.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia