Perilica je praktična stvar, svi ćemo se složiti. Pospremite prljavo posuđe, stavite tabletu, stisnete gumb i za sat-dva imate čiste tanjure, čaše, lonce. Samo da nije tog groznog smrada koji se širi svaki puta kad otvorite vrata. Zbog njega ne morate razmišljati o novoj, skupljoj perilici. Slijedite naše upute za rješavanje problema neugodnih mirisa.

  • Limun

Ogulite limun pa koricom izribajte unutrašnjost perilice. Preostalu koricu stavite u košaricu s priborom za jelo, a sok iscijedite na dno perilice. Nakon jednog pranja s prljavim posuđem perilica bi trebala biti čista i neugodan miris bi trebao nestati.

  • Ocat

Ocat nije samo za salatu. On je i poznato sredstvo za čišćenje. Pola šalice octa izlijte na dno perilice i zatim napunite perilicu prljavim posuđem i napravite jedan ciklus pranja. Ocat bi trebao odstraniti eventualne nakupine.

  • Soda za pranje (natron)

Kod neugodnog mirisa perilice može pomoći i soda za pranje. Ako niste znali, postoje dvije vrste sode: soda za kuhanje i soda za pranje. Soda za kuhanje je jestiva i koristi se u kuhanju, a soda za pranje (natron) nije jestiva i pogodna je za pranje jer čisti i primjerice omekšava rublje. Često dolazi do zabune i malo tko zna da za pranje treba nabaviti posebnu sodu i ne koristiti ono što često imamo u kuhinji i nazivamo sodom bikarbonom. Postupak je sličan kao i kod prethodnih savjeta. Nakon pražnjenja perilice na dno rasporedite dvije žličice sode. Napunite perilicu posuđem i pokrenite program pranja. Soda će se isprati. Nemojte zajedno koristiti ocat i sodu jer dolazi do reakcije koja nije poželjna.

  • Češće pokrenite vrući program

Pokrenite perilicu i kad nije potpuno napunjena i to na programu s višim temperaturama. Temperatura također otapa naslage i uništava bakterije tako da se i tako možete riješiti velikog dijela neugodnih mirisa.

  • Očistite filter i košaricu za pribor za jelo

Kako biste spriječili neugodne mirise trebalo bi redovito čistiti filter i košaricu za jedaći pribor jer se tu najčešće nakupljaju ostaci hrane, glavni uzročnici smrada.

  • Velike ostatke hrane uklonite prije pranja

Velike komade hrane odstranite s posuđa prije no što ga stavljate u perilicu jer ćete time spriječiti zaostajanje ostataka hrane te time i smrad.

  • Otvorite perilicu

Držite perilicu otvorenu svo vrijeme kad ne pere jer tako zrak stalno cirkulira kroz perilicu, sprečava se razvoj vlage pa se prljavo posuđe ne usmrdi kao kad hermetički zatvorite perilicu.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia